ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Ο λαός να αντιληφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση και αυτήν προτείνει το ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Ο λαός να αντιληφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση και αυτήν προτείνει το ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απαντώντας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε πως «είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό» απάντησε.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους».

Στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο και υπογράμμισε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.

Επεσήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους».

«Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί με την κακή κατάσταση που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλές λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και σχολές απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 3ης Ενότητας (Παιδεία-Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και για τον επιπλέον λόγο ότι οι περισσότερες από αυτές τις σχολές αποτελούνται από αυταπασχολούμενους που προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να λειτουργήοουν, απασχολώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι η θέση αρχής του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης.

Στην συμπληρωματική ερώτηση σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε αυτό το σημείο από την θέση της «Λαϊκής Ενότητας», ο κ. Κουτσούμπας καταρχήν χαρακτήρισε κοροϊδία την άποψη ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνιστά χτύπημα στην πλουτοκρατία και πρόσθεσε ότι η άποψη της «ΛΑ.Ε» δεν οδηγεί σε νέα κοινωνία με τον λαό να έχει την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία

Από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 2ης Ενότητας (Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Η ερώτηση αφορούσε τις «ευθύνες του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου τομέα».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Στην συμπληρωματική ερώτηση, που αφορούσε την «πίεση για διόγκωση του δημοσίου τομέα που ασκούσε το ΚΚΕ και ο αριστερός συνδικαλισμός» ο κ. Κουτσούμπας είπε «πολύς Μαρξ και Λένιν πέφτει τελευταία, δεν θα σχολιάσω» και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, σημειώνοντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι είναι το απαραίτητο προσωπικό και τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν».

«Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα»

Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 5ης Ενότητας (Εξωτερική Πολιτική-'Αμυνα) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα» είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στην συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Α. Τσίπρα στην Ρωσία.

«Το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο»

Για τον κ. Γλέζο δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είναι το σύμβολο μιας ηρωικής εποχής από εκεί και μετά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 6ης Ενότητας (Ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Η ερώτηση αφορούσε αν ο κ. Τσίπρας πήρε την καλύτερη συμφωνία με δεδομένη την θέση του ΚΚΕ ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα.

Διατύπωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρώ, υπενθύμισε ότι την θέση του κόμματος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα την διατύπωσε σε προηγούμενη απάντησή του και τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός πλαισίου ΕΕ και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επισήμανε επίσης ότι στην ουσία του ετέθησαν τρεις ερωτήσεις, το οποίο παραδέχθηκε και ο συντονιστής και ο ερωτών δημοσιογράφος, και παρακάλεσε να του τίθεται μία ερώτηση προς διευκόλυνση τουλάχιστον της απάντησης, καθώς όπως είπε «είναι που είναι χάλια η διαδικασία».

Ο λαός πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση και την λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ

Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο α΄ σκέλος της 7ης Ενότητας (ελεύθερη τοποθέτηση) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Είπε ότι στο ντιμπέιτ εκπροσωπούνται κόμματα που συγκυβέρνησαν, ενώ όλα μαζί ψήφισαν μνημόνια.

Ο λαός πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση, εκτός αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδα και ο ίδιος είναι μόνιμο υποζύγιο, και την λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ, πρόσθεσε.

Κάλεσε τον λαό να σκεφθεί επί ζητημάτων που αφορούν την ανεργία, την διάλυση της παραγωγής από προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και όμως τα ράφια γεμίζουν από ξένα ομοειδή προϊόντα, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις