ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισορροπίες... τρόμου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ισορροπίες... τρόμου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το πρώτο crash test για τη νέα κυβέρνηση οι διαδικασίες επιλογής και εκλογής Προέδρου, αντιπροέδρου και κοσμητόρων της Βουλής – Από Δευτέρα οι προγραμματικές - Αγώνας δρόμου να βρεθούν ρόλοι και θέσεις για να καμφθούν οι δυσφορούντες.

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι καραμπόλες της προηγούμενης σύνθεσης της Βουλής δημιούργησαν σοβαρή πολιτική αστάθεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει για άλλη μια φορά να τηρήσει τις ισορροπίες με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών των εφαρμοστικών νόμων που θα έρθουν το προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Το Σάββατο, αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να εγκρίνει τα πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής και τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων.

Ως αντικαταστάτης της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου θα προταθεί ο κ. Νίκος Βούτσης, τον οποίο μάλιστα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προσανατολίζονται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες για Α’ Αντιπρόεδρος θα προταθεί πιθανότατα ο κ. Τάσος Κουράκης, ενώ για τις δύο επόμενες θέσεις «ακούγονται» τα ονόματα των Γιώργου Βαρεμένου, Χαράς Καφαντάρη και Νίνας Κασιμάτη.

Στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή και στη θέση του γραμματέα της ΚΟ, που μέχρι πρότινος κατείχε ο κ. Χρήστος Μαντάς.

Πολιτική... σπαζοκεφαλιά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο αποτελεί και η δυσφορία αρκετών στελεχών από τους ΑΝΕΛ, μεταξύ των οποίων του Νίκου Νικολόπουλου, της Σταυρούλας Ξουλίδου και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Τσίπρας και Καμμένος αναζητούν «φόρμουλα» προκειμένου να αλλάξει ο κανονισμός και να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Νίκο Νικολόπουλο.

Το Σάββατο θα ορκιστούν οι βουλευτές και η εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων θα γίνει την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις.

Στην πρώτη θα γίνει η εκλογή του κ. Βούτση, ενώ στη δεύτερη θα στηθούν κάλπες για τους αντιπροέδρους. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει τις προγραμματικές δηλώσεις και ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Την Δευτέρα το απόγευμα θα ξεκινήσει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί στο χρέος, στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και θα καθορίσουν το πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Τις επόμενες δυο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών, για να ακολουθήσει η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης.

Η διαδικασία θα κλείσει με την δευτερολογία του κ. Τσίπρα και τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα δείξει εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Είναι προφανές πως οι επόμενες ημέρες είναι εξόχως κρίσιμες για την κυβερνητική σταθερότητα, αφού οι δυο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν ότι ελέγχουν τα κόμματά τους.

Σχετικές ειδήσεις