ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσα ισοδύναμα πρέπει να ανακαλύψει η κυβέρνηση και από πού

Πόσα ισοδύναμα πρέπει να ανακαλύψει η κυβέρνηση και από πού

«Σκούρα» αναμένεται να τα βρει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την άφιξη της τρόικα στην Αθήνα, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρέχει και δεν φτάνει για να βρει ισοδύναμα μέτρα και να μετριάσει την λαϊκή οργή που πλέον όσο ποτέ μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

«ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ» ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΗ

Πλέον έφτασε η ώρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κυβερνήσει και η διαπραγμάτευση έδωσε τη θέση της στην «κυβερνητική φθορά», αφού το Μαξίμου δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οι ίδιες οι προεκλογικές της υποσχέσεις που την δεσμεύουν απέναντι στον λαό και από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να τις εκπληρώσει.

Στο «ζουμί» της υπόθεσης η κυβέρνηση θέλει να κάνει «στροφή» την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ο τρόπος πάντως δεν είναι άλλος από το να βρει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια σε ισοδύναμα μέτρα.

Το έργο της κυβέρνησης μοιάζει ακατόρθωτο και αυτό φαίνεται από το πιο πρόσφατο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς δημιουργείται μια «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού, κ.λπ. από το 23% που ήταν, με συνέπεια να επιβεβαιωθεί η αδυναμία στο να βρεθούν ισοδύναμα, κάτι που οδήγησε στην επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ να ενταχθούν στον προϋπολογισμό από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, στο θέμα του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα νούμερα δεν φαίνεται να βγαίνουν.

Τα εμπόδια όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια είχε υποσχεθεί 200. εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε.

Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει αφορά και στη φορολογία των αγροτών που απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από ισοδύναμα, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος τους από το 13 στο 20% και ενώ ταυτόχρονα έχουν σταλεί εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου.

Πέρα από τα παραπάνω, «αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ήταν μια ήττα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση. Σε περίπτωση έτσι που δεν εφαρμοστεί, απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 375 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές σε ετήσια βάση

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ κι αυτό είναι το ποσό που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση αν θέλει τελικά να το διασώσει.

Η κυβέρνηση, τέλος, έχει να αντιμετωπίσει επίσης και το μέτωπο του ΣτΕ, αλλά και τις αποφάσεις του περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις που πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και ανέρχεται σε 2 δισ..

Σχετικές ειδήσεις