ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Πανικός στο Μαξίμου - Ο λαός γυρνάει την πλάτη σε Τσίπρα - Καμμένο

Δημοσκοπήσεις: Πανικός στο Μαξίμου - Ο λαός γυρνάει την πλάτη σε Τσίπρα - Καμμένο

Έντονους τριγμούς προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο δύο στις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο και έδειξαν για πρώτη φορά προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, στον απόηχο της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκνευρισμός και έντονη δυσφορία μετά τις πρώτες τρεις σφυγμομετρήσεις – Πώς διαμορφώνονται στο εξής οι πολιτικοί συσχετισμοί

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (15/01/2016) η ΝΔ φαίνεται να προηγείται οριακά κατά 0,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4%, οι ΑΝΕΛ 2,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.

Στην έτερη δημοσκόπηση, της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει, στην πρόθεση ψήφου, 21,3% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 18%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,4% και τέταρτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Εν τω μεταξύ, σε άλλη δημοσκόπηση, της e-voice για τα dikaiologitika.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,6 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29%, έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 25,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Χ.Α με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ 5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, η ΛΑΕ 4,2%, και οι ΑΝΕΛ 3,1%. Η έρευνα δείχνει ότι η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,6%.

Η εικόνα που προκύπτει, βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν είναι διόλου κολακευτική για το Μαξίμου: μπορεί η έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έφερε αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο, ωστόσο καταδεικνύει πως οι πολίτες έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί απλά βαρέθηκαν τα ψέματα και τις κούφιες υποσχέσεις.

Τσίπρας και Καμμένος πάνε χέρι-χέρι με τους δανειστές και αυτό προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον κόσμο, που βλέπει ότι οι κυβερνώντες είναι έτοιμοι να επιτρέψουν τη διάλυση του Ασφαλιστικού και την κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πλέον κρυφοί άσσοι στο μανίκι του. Είναι υποχρεωμένος να τηρήσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις των «οικονομικών δολοφόνων». Όμως το κοινωνικό κόστος είναι δυσβάσταχτο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το πολιτικό τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η συγκυβέρνηση των «διαπραγματευτών».

Το ραντεβού με τους δημοσκόπους

Η δυσφορία της κυβέρνησης φάνηκε ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όταν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το ΔΣ του συνδέσμου των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ραντεβού του κ. Παππά με τους δημοσκόπους έγινε, ώστε ο πρώτος να τους επιστήσει την προσοχή για το πώς διαχειρίζονται τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι δημοσκόποι παραξενεύτηκαν από τη σπουδή του κ. Παππά για την πραγματοποίηση της συνάντησης και τις «παραινέσεις» του υπουργού για «δημοσκοπικά αποτελέσματα που δεν θα προβληματίσουν την κοινωνία».

Η κοινωνία, όμως, δεν τρώει κουτόχορτο. Κι αν το Μαξίμου συνεχίσει να πορεύεται στην οδό του στρουθοκαμηλισμού απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, το τέλος αυτής της κυβέρνησης θα είναι σίγουρα γρήγορο και άδοξο, με θλιβερές συνέπειες για τον τόπο.

Σχετικές ειδήσεις