ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό – Ωμή παραδοχή Τουσκ: Εμείς ζητήσαμε το κλείσιμο των συνόρων!

Προσφυγικό – Ωμή παραδοχή Τουσκ: Εμείς ζητήσαμε το κλείσιμο των συνόρων!

Σοβαρά ερωτηματικά για τον ρόλο, την πορεία και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης εγείρει η ομολογία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το κλείσιμο του δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων δεν ήταν απόφαση των εμπλεκομένων χωρών, αλλά της Συνόδου Κορυφής.

ΥΠΟΠΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η΄ ΚΟΙΜΑΤΑΙ;

Ο κ. Τουσκ σε tweet που έκανε ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την υλοποίηση της στρατηγικής και συμπλήρωσε: «Οι παράτυπες ροές προσφύγων στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν. Δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών αλλά κοινής απόφασης της ΕΕ των 28».

Όπως φαίνεται, το ανακοινωθέν της Συνόδου είχε «κρυμμένα μυστικά» τα οποία αποκάλυψε τώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από τις αναρτήσεις του κ. Τουσκ έχει ανάψει μεγάλη συζήτηση για τις αποφάσεις της Συνόδου.

Επίσης, σοβαρό είναι το ζήτημα με τους ...πανηγυρισμούς Τσίπρα μετά τη Σύνοδο, όταν πλέον φαίνεται καθαρά ότι η χώρα μας αφέθηκε στη μοίρα της...

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ωμή παραδοχή γίνεται την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με παιδιά άρρωστα, ταλαιπωρημένα και υποσιτιζόμενα.

tusk
tusk2

Για τρίτη ημέρα σήμερα, η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων παραμένει ερμητικά κλειστή με τους πρόσφυγες, να δίνουν και πάλι μάχη με τις λάσπες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Πολλοί από τους πρόσφυγες ξεκίνησαν ήδη απεργία πείνας ενώ οι περιγραφές των μελών των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» σοκάρουν. Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται για ένα σάντουιτς, ο απέραντος καταυλισμός διευρύνεται και στα χωράφια και κανείς δεν θέλει να μετακινηθεί. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Focus".

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας κατά του Τουσκ

Απάντηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε μέσω Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις του κ. Τουσκ ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής ενέργεια αλλά απόφαση της Ε.Ε.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε ο πρωθυπουργός, ενώ σε επόμενο tweet ο κ. Τσίπρας έγραψε:

«Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο @eucopresident κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις