ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη ώρα μηδέν: Ωρολογιακή βόμβα τα σύνορα – Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας! (pics)

Ειδομένη ώρα μηδέν: Ωρολογιακή βόμβα τα σύνορα – Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας! (pics)

Στο Βορρά η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι στις λάσπες. Οι εικόνες από την Ειδομένη συγκλονίζουν. Οι περιγραφές λυγάνε και τους πλέον απαθείς. Ποιος από τους Ευρωπαίους θα καταφέρει να σώσει τα μικρά παιδιά και τους απελπισμένους των συνόρων; Ποιος θα καταφέρει να σώσει την Ευρώπη από τον «κακό» της εαυτό;

H ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ – ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΦΡΑΧΤΕΣ – ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ… «ΠΟΝΤΙΚΙΑ»!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Την ώρα που η Σλοβενία έκλεισε τα σύνορά της, οι χώρες της Βαλτικής φοβούμενες πως η προσφυγική ροή θα μετακινηθεί τώρα προς εκείνες, σηκώνουν φράχτες.

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κινητοποιούνται. Ξεκίνησαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορα με τη Ρωσία.
Εκτιμάται ότι πλέον ο «διάδρομος» που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική θα εξελιχθεί ως τον πλέον «δημοφιλή» για την προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» σε ότι αφορά στο ζητούμενο που είναι η πραγματική μείωση της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής.

Ειδικά για το περίφημο πρόγραμμα επανεγκατάστασης που προβλέπει πως για τον κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα δέχεται πίσω η Τουρκία, η ΕΕ θα πρέπει να δέχεται έναν Σύρο που βρίσκεται στην Τουρκία, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις για το πώς μπορεί να επιτευχτεί. Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι… «εθελοντικό» και όχι υποχρεωτικό!

Την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σβήνει και ξαναγράφει το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο και θα παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενισχύονται οι φωνές που σχολιάζουν ότι τελικά και αυτή τη φορά ο Ερντογάν κατάφερε να πάρει αυτά που ήθελε.

Δηλαδή: Επιπλέον 3 δισ. και απελευθέρωση της βίζας για 75 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας. Το μείζον θέμα της τελικής συμφωνίας αφορά στα ενταξιακά κεφάλαια τα οποία είναι «παγωμένα» για περισσότερο από μία δεκαετία από την Κύπρο. Τι θα συμβεί με αυτά τα κεφάλαια και ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα δώσει στην Κύπρο η Τουρκία, αν δώσει;

Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

safe1

Δείτε στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr την κατάσταση στην Ειδομένη...

Πίσω από τα χαμόγελα συνεργασίας στη Σμύρνη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποκαλεί τον Τούρκο Ομόλογό του, Αχμέτ, εξελίσσεται ένα έντονο και δύσκολο παρασκήνιο.

Η Ελλάδα μοιάζει ετούτη την περίοδο να είναι το ίδιο εγκλωβισμένη όπως και οι άνθρωποι στα σύνορα της.

Εγκλωβισμένοι και βουτηγμένοι τις λάσπες…

Διαμαρτυρία σε 13 χώρες για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου!

Με μία μεγάλη κινητοποίηση απαντούν οι πολίτες στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, σε Βρετανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Κύπρο, Ελλάδα και Λίβανο στις 19 Μαρτίου.

Η κεντρική διαδήλωση στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις τρεις το μεσημέρι. Ανάλογες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν εκείνη τη μέρα σε Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Γιάννενα, στα Χανιά, Βόλο, Ξάνθη.

Στην Ειδομένη της απελπισίας

Εκτιμάται ότι βρίσκονται στα σύνορα 13.000 πρόσφυγες. Κάθε λεπτό δίνουν μάχη. Για ένα κομμάτι ψωμί, για ένα φρούτο. Πιάνονται ακόμη και στα χέρια για να μπορέσουν να φάνε κάτι.

reuter1

Τα σύνορα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων παραμένουν κλειστά. Κάποιοι ξεκίνησαν απεργία πείνας.

«Που είναι το νέο μας σπίτι;»

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά.

Υπάρχει σύγχυση, άγχος, έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ένα συναίσθημα θυμού που μεγαλώνει. Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν για περισσότερες από δέκα μέρες. Οι άνθρωποι είναι τρομερά εξαντλημένοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά αλλά μόνο 150 και μόνο Σύροι ή Ιρακινοί που είναι αρκετά τυχεροί να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα από την πατρίδα τους μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια ή τη Δυτική Ευρώπη περνώντας τα σύνορα.

safe

Οι υπόλοιποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1500 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 13.000 άνθρωποι που ζουν μέσα στο άγχος και τις αυταπάτες, χωρίς πληροφόρηση, στριμωγμένοι και παγιδευμένοι.

Μεταξύ τους είναι και πολλές οικογένειες. Η Πίμαν, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών πριν φύγει από τη Συρία, βρίσκεται στο δρόμο δύο μήνες τώρα. «Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, κοιμόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν φύγαμε από την πόλη μας, τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί τα παιχνίδια τους και τα βιβλία τους. Τους έλεγα να μην ανησυχούν. Θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο νέο μας σπίτι. Συνεχίζουν να ρωτούν, πού είναι το νέο μας σπίτι»;

Άλλες αποβάλλουν κι άλλες γεννούν πρόωρα…

mothers

Σοκάρει η αναφορά μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Γερμανικό περιοδικό Focus: «Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους»...

Γιαννόπουλος: Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος από την Ειδομένη όπου βρίσκεται.

Kατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

Σήμερα Τετάρτη (09/03/2016), αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

Από την Ειδομένη στις σκηνές του Πειραιά!

Περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στο Λιμάνι του Πειραιά, μετά και την πρωινή άφιξη δύο πλοίων με 673 άτομα από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ έγινε και σήμερα διανομή ξηράς τροφής από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ στην πύλη Ε2 πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού, μένουν σε σκηνές δίπλα στο κτίριο.

Αν και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του Προσφυγικού, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε πως έχουν μειωθεί στο μισό οι προσφυγικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας, το πρόβλημα παραμένει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα Τετάρτη (09/03/201) βρίσκονται στη χώρα μας 35.945 πρόσφυγες.

Αν προσθέσουμε και τις νέες αφίξεις που ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με το Συντονιστικό σε 1.437, οι «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα είναι 37.382.

Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, δήλωσε στον Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

peiraias1

Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται…

Στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.

Σχετικές ειδήσεις