ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές

Τόσκας: Η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές

Για βελτίωση της κατάστασης του προσφυγικού στο ανατολικό Αιγαίο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη για να ελέγξει την πορεία των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να εξετάζεται η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που θα το ζητούν.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων.

Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει "να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες".

Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έχουν ως εξής: "Ήρθαμε στη Μυτιλήνη για να δούμε μια κατάσταση λίγο διαφοροποιημένη απ' ό,τι τις προηγούμενες φορές. Μια κατάσταση με μειωμένους ρυθμούς αφίξεων, αλλά και με διαφορετικές απαιτήσεις. Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο.

Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος".

Σχετικές ειδήσεις