ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις Wikileaks: Διαπραγμάτευση «παρωδία-πρόφαση» για να εφαρμοστεί το δόγμα του σοκ

Αποκαλύψεις Wikileaks: Διαπραγμάτευση «παρωδία-πρόφαση» για να εφαρμοστεί το δόγμα του σοκ

Με κακούς οιωνούς ξεκινά αύριο ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων αφού παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς οι πρόσφατες αποκαλύψεις συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ αποδεικνύουν ότι θέλει να κάνει πράξη «το δόγμα του σοκ» και όχι να επιτρέψει μια συμφωνία.

Όλες οι απόρρητες συνομιλίες μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου - Η αντίδραση του Προέδρου Δημοκρατίας - Η οργή Τσίπρα – Το «παιχνίδι» των μυστικών υπηρεσιών

Σε κάθε περίπτωση οι αποκαλύψεις αυτές αλλάζουν τα δεδομένα, και δημιουργούν ερωτηματικά αλλά και νέα αφετηρία στις συζητήσεις. Πώς είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με το ΔΝΤ όταν υπάρχει δηλωμένη η πρόθεσή του να υπονομεύσει κάθε συμφωνία; Πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM που κρατούν πάνω από 300 δισ. ελληνικού χρέους και ο συνομιλητής τους, τους απειλεί ευθέως με πιστωτικό γεγονός; Ποιος διέρρευσε τις συνομιλίες και με τι σκοπό;

Το βέβαιο είνα ότι οι αποκαλύψεις άλλαξαν την ατζέντα, αφού πλέον το βάρος πέφτει σ το σχέδιο και τους στόχους του ΔΝΤ και όχι στις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Επιβεβαιώνοντα την αίσθηση της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ κωλυσιεργεί, οι αποκαλύψεις των Wikileaks έπληξαν την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, αφού απέδειξαν ότι το ΔΝΤ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με δικούς του στόχους. Ενώ οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, το ΔΝΤ ομολογεί ότι θέλει να τραβήξει τις συζητήσεις στα άκρα, για να τελειώσει ο χρόνος, να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός και να συρθεί η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά στις θέσεις του.

Αυτό το παράδοξο τονίζει στην επιστολή του προς την κα Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Γ.Σταθάκης: «Αποτρόπαια σκέψη»

"Αποτρόπαια" χαρακτήρισε ο Γ. Σταθάκης τη σκέψη ότι υπάρχει μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στα άκρα προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, αναφερόμενος στη συνομιλία των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks.

Σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του MEGA ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως είναι θέμα του ΔΝΤ το πώς θα χειριστεί τον Τόμσεν έαν δεν ευθυγραμμίζεται με τη στάση του.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, ο κ. Σταθάκης είπε πως "έπρεπε να έχει κλείσει χθες", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν θέματα που έχουμε συμφωνήσει και θέματα στα οποία έχουμε απόσταση". Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει μια πιθανότατα μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης, ακόμη και σε θέματα που έπρεπε να έχουν κλείσει, υπενθυμίζοντας πως πάγια επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Τι έγινε στο Euroworking group

Hέκτακτης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group για το ελληνικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων και συμμετείχε το κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υπάρχει σύγκλιση με τους ευρωπαίους δανειστές για τη λήψη μέτρων 5,4 δισ. ευρώ.

Διαπιστώθηκε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Όσο για το αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Απριλίου ειπώθηκε από πηγή των Βρυξελλών, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση». Αν εννοούσε βούληση όλων των πλευρών, αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν την έχει...

Διαλόγους «φωτιά» στους κόλπους του ΔΝΤ μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου, για την διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά και το χάσμα μεταξύ Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε το Wikileaks. Ραγδαίες πολιτικές εξέλιξεις!

Οι διάλογοι μεταξύ Τόμσεν - Βελκουλέσκου - Πέτροβα, είναι αποκαλυπτικοί. Προκύπτει ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν συμφωνηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ.

Ο Πόλ Τόμσεν φαίνεται αποφασισμένος να πάει το μαχαίρι στο κόκκαλο και είναι κάθετα αρνητικός σε «μικρό πακέτο μέτρων», με την άποψη του να γίνεται πλήρως αποδεκτή από την Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία λέει χαρακτηριστικά: «Όχι τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».

Στον διάλογο μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ υπάρχουν ξεκάθαρες αιχμές κατά των Ευρωπαίων (ΕΕ-ΕΚΤ) και Γερμανίας (Μέρκελ), για πισωγυρίσματα καθώς όλα τα μέτωπα είναι ακόμα ανοικτά και υπάρχουν «αγκάθια».

«Σε όλα αυτά έχουμε σημαντικό αριθμό ανοιχτών θεμάτων που είναι όλα πολιτικά, όσον αφορά τους Έλληνες» φέρεται να λέει η Βελκουλέσκου.

tomsen 2 copy copy

Ο Πολ Τόμσεν πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω βάζοντας στο «στόχαστρο» την Άνγκελα Μέρκελ και εξαπολύοντας ευθύ πολιτικό εκβιασμό, θέλοντας να της υπενθυμίσει πως η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα θα είναι πολιτικά επιβλαβής για την ίδια και θα οδηγήσει σε «άβολες ερωτήσεις στην Μπούντεσταγκ».

Σύμφωνα με όσα λέει, ο Τόμσεν σκοπεύει να συνδέσει... χαλαρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με το προσφυγικό και τότε να προσεγγίσει την Μέρκελ με το θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Θυμίζουμε ότι Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και κατάφερε να βάλει το Ταμείο στην Τρόικα παρά τις έντονες αντιθέσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών, όπως ο Νικολά Σαρκοζί.

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο με τους διαλόγους «φωτιά»

Όπως αναφέρεται στο mignatiou.com κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πολ Τόμσεν φαίνεται να λέει:

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».

«Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου ημέρα της αναχώρησης της Βελκουλέσκου από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό υποψιάζει ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα ή στον σταθμό που έκανε πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις WikiLeaks: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

belkouleskou

Ολόκληρος ο «καυτός» διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.
Πόλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βεβαίη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι 'αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να ... έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά;

Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι ... δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο ...

Πόλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να ... Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι 'αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές - εάν οι αρχές το θέλουν.

Πόλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις ... οπότε ... χαχα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω ... Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.

Πόλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.

Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου.

Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά....

Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει ...

Πόλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.

Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι 'αυτό πρέπει να το βγάλουμε - συμφωνώ μαζί σου - όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Πόλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;

Πόλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους - αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως η Επιτροπή, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους.

Πόλ Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό αυτό δεν είναι ... σίγουρα θα πρέπει να αποδεχτούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν πας έξω και τους πεις για αυτό το έτος, για παράδειγμα, ότι θα καταλήξουν με αυτό που λες, έλλειμμα 0,5% ή 1% ή κάτι τέτοιο;

Ντέλια Βελκουλέσκου:... Έλλειμμα 0,5% ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.

Πόλ Τόμσεν: Εντάξει, ας πούμε έλλειμμα 0,5% και η Επιτροπή πει ότι θα καταλήξουν με μηδέν ή 0,25% ή οτιδήποτε άλλο έχουν ...

Ντέλια Βελκουλέσκου:... Πλεόνασμα 0,5 ...

Πόλ Τόμσεν: Ναι ... τότε δεν έχετε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή ζητούν χρηματοδότηση για κάτι που λέτε πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι ...

Πόλ Τόμσεν: Έτσι, το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και δεν προκύπτει ελάφρυνση του χρέους ... Ούτε προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, επειδή δεν είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Αυτό είναι το όλο θέμα.

Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο και, στη συνέχεια, να έχουν κάτι που να ελπίζουν ότι θα υπεραποδώσει (overperform). Αλλά ακόμη αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να καταβάλουν δόση Σωστά;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αυτό είναι σωστό.

Πόλ Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ έχει συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη για τις 30 Μαρτίου.

Πόλ Τόμσεν: Τηλεδιάσκεψη με ποιον;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι είναι μια τηλεδιάσκεψη του EWG. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα .. σχετικά με την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.

Πόλ Τόμσεν: Θέλω να πω .. αυτός δεν θα το ... αυτός μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει , αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν πρόκειται να πουν ότι, αυτό είναι το ερώτημα. Πρέπει να λάβουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Επιτροπής.

Πόλ Τόμσεν: Είναι σαφές ότι θα κρατήσουν την μπάλα στο παιχνίδι ... και θα στείλουν την αποστολή πίσω.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε; Διότι, ακόμη και αν συμφωνήσουμε σε αυτό το πλεόνασμα 2,5%, δεν θα είμαστε ακόμα εκεί, εκτός εάν έχουν συμφωνηθεί οι στόχοι.

Πόλ Τόμσεν: Καλά, τότε θα σας στείλουν πίσω για να βρείτε περισσότερα σκληρά μέτρα και να προσπαθήσετε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το κάνω με τον τρόπο αυτό. Ας τα πάρουμε το 2,5% και είμαι βέβαιος ότι ορισμένα από τα κράτη μέλη θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα. Εμείς, φυσικά, θα πούμε, εγώ θα πως ότι «δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν», θα πω ότι «νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα σε πλεόνασμα 1,5%, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μας ωθήσουν εκτός του στόχου αυτού.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Έτσι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτό το 2,5%, και αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο, όπως λέτε. Από τη στιγμή που είναι στο επόμενο στάδιο, ξέρετε, πως δεν είναι αρκετό αυτό.

Πόλ Τόμσεν: Σίγουρα Ντέλια αυτός είναι ο ορισμός. Δεν μου αρέσει να είστε εκεί έξω, αν δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.

Πόλ Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε πότε θα επιστρέψετε ... θα πρέπει να θέσουμε στο τραπέζι αυτό που θέλουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα πρέπει να το κάνουμε.

Πόλ Τόμσεν: Αντί να τους περιμένουμε... Δεν πρόκειται να δεχθών μια δέσμη μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, δεν θα δεχθούμε, κατανοητό. Τους έχουμε πει, και είναι πολύ σαφές αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους - που τώρα υπαναχωρούν - αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το αφορολόγητο, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος και υπάρχουν κάποιοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ένας ή δύο ... αυτό είναι όλο.

Αλλά σε κάθε ένα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοικτά ζητήματα τα οποία είναι όλα πολιτικά, όσον αφόρα τους Έλληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και κατά πόσο θα το θέσουμε σε κάποιο σημείο.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, δεν ξέρω. Αλλά αυτό είναι ... το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι πρόκειται να μας φέρει σε ένα σημείο απόφασης;

Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά που λήφθηκε έτσι απόφαση και ήταν τότε που ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Σωστά.

Πόλ Τόμσεν: Και ίσως αυτό είναι ό, τι πιθανότατα πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τον τραβήξουν σε μάκρος μέχρι τον Ιούλιο, και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν καμία συζήτηση για ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit και έτσι, σε κάποιο στάδιο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια θα θέλουν να αρχίσουν και πάλι μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό.

Πόλ Τόμσεν: Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι αυτό που νόμιζα ότι θα είχε συμβεί ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έχει συμβεί, ότι, λόγω της κατάστασης των προσφύγων, θα λάμβαναν μια απόφαση ... ότι θέλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Σωστά; Και όταν οι Γερμανοί θέσουν το ζήτημα της διαχείρισης ... και ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή θα πούμε «Κοιτάξτε, είσεις κυρία Μέρκελ έχετε να αντιμετωπίσετε μια ερώτηση, θα πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ, τότε δεν θα έλεγε η Bundestag «το ΔΝΤ δεν είναι επί του σκάφους;» ή να προχωρήσετε με την ελάφρυνση του χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να μας κρατήσετε στο πλοίο;» Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Σωστά.

Τι απαντά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

To ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του - η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως - η ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων και συμβατών με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σ.σ., του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του - υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές...

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Η εμπιστοσύνη κλονίζεται!

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν:

-Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

-Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

-Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Τσίπρας: Κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης!

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη».

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks - Ο διάλογος Τσίπρα - Παυλόπουλου

Με το που έγινε γνωστή η διαρροή, οι πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται ως καταιγιστικές. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μαραθώνιο επικοινωνιών με την αρχή να γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μεταξύ των άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε στον πρωθυπουργό ότι το ρόλο του ΔΝΤ μπορεί να το παίξει ο ESM. Διαβάστε ΕΔΩ τον διάλογο.

Η επικοινωνία Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς – Οι αντιδράσεις των Κομμάτων

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γεννηματά: Το ΔΝΤ οφείλει να τοποθετηθεί

H Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μεταξύ άλλων πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα δημοσιεύματα και το περιεχόμενο τους.
«Έχουμε επισημάνει όμως πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωσή της.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή;

Σε ανακοίνωση Τύπου ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ εκτιμά πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις των δανειστών προς όφελος της χώρας. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές. Ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή; Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

ΚΚΕ: Οι διαρροές αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ – ΗΠΑ

Αυτό, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ μετά την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπα. Δείτε ΕΔΩ.

Financial Times: Το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους – Γιατί θυμώνει η Αθήνα;

Οι Financial Times εκτιμούν πως η πίεση στη Γερμανία να δεχθεί την ελάφρυνση, διαφορετικά να αφήσει το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι και η ουσία της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστηρίζει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel.

«Θρίλερ» για την προέλευση του κειμένου!

Ένα πραγματικό «θρίλερ» είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την προέλευση του κειμένου και τους διαλόγους «φωτιά» Τόμσεν - Βελκουλέσκου που διέρρευσε από τον ιστότοπο Wikileaks.

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (02/04/2016) ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Μάρκους Γουόκερ, «τάραξε τα νερά» όταν στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίον έχει γραφτεί το επίθετο της Ντέλιας Βελκουλέσκου (VELKOULESKOU αντί Velculescu) στο κείμενο, μαρτυρά πως προέρχεται από ελληνικά χέρια. Δείτε ΕΔΩ τι ακριβώς ισχυρίστηκε ο Γουόκερ.

Τι παιχνίδια παίζονται; Επανέρχονται σενάρια Grexit;

Το Spiegel On Line υποστηρίζει πως μας περιμένει «θερμός» Ιούλιος. Όπως εκείνος του 2015 με το «φάντασμα» της χρεωκοπίας να πλανάται πάνω από τη χώρα. Διαβάστε τι αναφέρει το δημοσίευμα.

Αποκαλύψεις Wikileaks: Κατασκοπικά παιχνίδια και στη μέση η Ελλάδα

Το οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους κατα περίεργο τροπο, παίρνει άλλες διαστάσεις... Γίνεται κατασκοπικό και βεβαίως θυμίζει άλλες εποχές που παραπέμπουν στον πάλαι ποτέ Ψυχρό Πόλεμο.

Οι μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις πρεσβείες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα τους τελευταίους μήνες. Οι υπερκορίοι κατάφεραν και αυτοί την φορά να ακούσουν και να καταγράψουν όλες τις συνομιλίες των υψηλών στελεχών του ΔΝΤ, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

Λέγετε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολιτική εντολή εκτός συνόρων να «ακούσει» τα λεγόμενα μεταξύ Τόμσεν - Βελκουλέσκου – Πέτροβα, προκειμένου να ασκήσει πίεση προς το ΔΝΤ.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτού του ανορθόδοξου πολέμου.

Ο ψυχρός πόλεμος έχει ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν θα έχει μέλλον. Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει δράση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγεγραμμένοι διάλογοι ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ ακόμα και μέσα από τα γραφεία τους στη έδρα του Διεθνή Οργανισμού.

Το μόνο βέβαιο ειναι πως όταν χτυπιούνται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια...

Σχετικές ειδήσεις