ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραδοχή ανικανότητας από Μουζάλα: Δεν ελέγξαμε το χάος στην Ειδομένη και τις «πονηρές» ΜΚΟ

Παραδοχή ανικανότητας από Μουζάλα: Δεν ελέγξαμε το χάος στην Ειδομένη και τις «πονηρές» ΜΚΟ

Τάξη στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά όσον αφορά στους πρόσφυγες… είδε ο Γιάννης Μουζάλας, παραδεχόμενος πως η κυβέρνηση δεν έλεγξε το χάος στην Ειδομένη, αλλά και τις «σκοτεινές» μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρήκαν πρόσφορα έδαφος για «δράση».

«Το πρόβλημα της Ειδομένης θα πάψει να υπάρχει όταν καταφέρουμε να βάλουμε τάξη, όπως έγινε και στη Λέσβο, και στον Πειραιά και μέσα σε λίγες μέρες τελειώνει το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και Γιώργου Γεωργαντά.

«Κάτι αλλάζει σταδιακά και με τάξη», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος επέστρεψε στη Βουλή μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος».

Παράλληλα, ο Μουζάλας τόνισε ότι σχεδιασμός γίνεται σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα», όπως ανέφερε, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση στις «μεγάλες προσπάθειες που γίνονται».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι, μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

«Από 35 έως 40 καταυλισμούς θα οδηγηθούμε σε 15 έως 20, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι θα καταγραφούν όλοι οι φιλοξενούμενοι και ο καθένας θα πάρει το νομικό καθεστώς που δικαιούται.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης είπε ότι «θα ανοίγει και θα κλείνει αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξει οριστικά», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το Καλαί που αποτελεί την κύρια εμπορική σύνδεση της Αγγλίας με τη Γαλλία και το οποίο "για επτά χρόνια άνοιγε και έκλεινε" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Επιτροπής είπε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο στην Ελλάδα, ωστόσο παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το χάος στην Ειδομένη, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί «σκάρτο υλικό το οποίο δεν βοηθάει ή βοηθάει εκ του πονηρού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργείται πλήρες αρχείο καταγραφής των οργανώσεων αυτών.

Σχετικά με τη χρηματοδότησή τους, είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ, ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Μουζάλας εξήρε τη στάση του «μακεδονίτικου λαού», στην Ειδομένη και το Κιλκίς, λέγοντας «ότι υπέστη ένα μεγάλο μέρος του βάρους και τίποτε από τη δόξα, όπως οι νησιώτες», όπως επίσης και το ρόλο του στρατού, υποσχόμενος να ενισχυθεί η παρουσία του στρατού και στο νομό του Κιλκίς.

Σχετικές ειδήσεις