ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Κυριακή 8 Μαΐου ψηφίζουν για το «μνημόνιο-κάβα»

Την Κυριακή 8 Μαΐου ψηφίζουν για το «μνημόνιο-κάβα»

Σε χώρο επίδειξης υποτακτικότητας, «ραγιαδισμού» και… καλής συμπεριφοράς προς τους δανειστές μετατρέπεται για μια ακόμα φορά η Βουλή, με εντολή της κυβέρνησης, που σπεύδει να περάσει τα νομοσχέδια άρον-άρον σε δείγμα καλής θέλησης προς τους δανειστές στο επικείμενο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για άλλη μια φορά θα κάνουν το «καθήκον» τους έναντι των δανειστών - Αγνοούν τη λαϊκή δυσφορία και ψηφίζουν μέτρα για να πάρουν μια ασαφή δήλωση για το ελληνικό χρέος

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που ξεκαθάρισαν στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί το Eurogroup αν δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει στη Βουλή τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου προς την Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε εχθές (5/05/2016) το μεσημέρι ήταν η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνει σε δύο συνεδριάσεις Σάββατο και Κυριακή που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί. Η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε δεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης και έτσι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Δίνουν τα πάντα για να πάρουν μια… υπόσχεση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της στην ταφόπλακα του ελληνικού λαού με ένα κατάπτυστο φορολογικό νομοσχέδιο και ένα ασφαλιστικό «λαιμητόμο», όπως άλλωστε το χαρακτηρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Κόβει μισθούς και επιδόματα, οδηγεί στην ανέχεια τους συνταξιούχους με νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις και εφάπαξ, αυξάνει τη φορολογία σε δεκάδες προϊόντα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, αυξάνει τη φορολογία σε καύσιμα.

Στόχος της;

Να πάρει απλά μια υποσχετική δήλωση για το χρέος… Όχι γραπτή, αλλά προφορική!

Ακόμη και οι βαρύτερες λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές, αφού άπαντες γνωρίζουν πως στην καλύτερη περίπτωση οι δανειστές θα δώσουν μια αόριστη και ασαφή υπόσχεση ότι θα συνδράμουν προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο.

Δυστυχώς οι εξελίξεις δικαιώνουν όλους όσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση της αριστεράς ήταν και είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο.

Σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε ένα πλεονέκτημα που να τον διαφοροποιεί από τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπανδρέου.

Υιοθετεί μάλιστα και την ίδια «επιχειρηματολογία»: Αν δεν παρθούν νέα μέτρα το σύστημα καταρρέει και δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις. Διαφορετικές κυβερνήσεις, ίδια πολιτική!

Η σημερινή μάλιστα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, αφού υποταγμένη πλέον στις εντολές των δανειστών, εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο (μαζί με όσα προαπαιτούμενα «υπολείπονταν» του 1ου και 2ου) και συζητά υπογείως και για το 4ο…

Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είχε ήδη πάρα πολλούς λόγους να αισθάνεται με την... πλάτη στον τοίχο (ξεπούλημα των τραπεζών αντί πινακίου φακής, ασφαλιστικό, φορολογικό, παράδοση των κόκκινων δανείων στους γύπες των funds, υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τα νέα μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Έπεσε στην παγίδα των εκβιασμών και φέρνει άρον άρον στη Βουλή τα καταστροφικά για το λαό μέτρα.

Παράλληλα έχει δεχθεί ρητά ότι τα μέτρα θα έχουν αυτόματο χαρακτήρα, όπως αξίωσαν απερίφραστα οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, μιας “αυτόματης” Προκρούστειας Κλίνης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο στην επιβολή μέτρων και κανένα περιθώριο ελιγμών ή περεταίρω διαπραγματεύσεων.

«Τι μέτρα θα είναι αυτά, τι θα περιλαμβάνουν, πόσο θα πλήττουν το λαό;» θα το αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες οι δανειστές, κάθε φορά που τα στοιχεία της τρόικας θα εμφανίζουν “αποκλίσεις” από τους συμφωνημένους στόχους.

Όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να παρηγορηθεί με την ιδέα μιας “αναδιάρθρωσης light” του χρέους.

Ο μόνος λόγος ύπαρξής της, πέρα από τη διατήρηση των απαραίτητων δημοκρατικών ψευδαισθήσεων περί λαϊκής κυριαρχίας, είναι η θεσμική κατοχύρωση της υποτέλειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για άλλη μια φορά θα υψώσουν το χέρι τους για να ψηφίσουν τα τερατώδη, μνημονιακά νομοσχέδια το βράδυ της Κυριακής και θα γραφτούν στα μαύρα κατάστιχα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστικό: Την Κυριακή ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο

Σε άλλη διάσταση η κυβέρνηση: Υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό προστατεύει συντάξεις και αδύναμους!

Σχετικές ειδήσεις