ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργισμένη απάντηση Φίλη για τις υποτροφίες με... «Λίαν καλώς»

Οργισμένη απάντηση Φίλη για τις υποτροφίες με... «Λίαν καλώς»

«Αν δεν κατεβάζαμε τον πήχη στο 6,5 τότε θα μας κατηγορούσαν», απαντά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλος, υπερασπιζόμενος την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, βάσει της οποίας τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών στους προπτυχιακούς φοιτητές, χαμηλώνοντας το όριο βαθμολογίας στο «Λίαν καλώς».

«Δίνουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια υποτροφίες στους φοιτητές μέσω του ΙΚΥ και αντιδρούν γιατί διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην απολεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ότι τασσόμαστε εναντίον της αριστείας», αναφέρει ο κ. Φίλης στην ανακοίνωσή του, μετά το σάλο που προκλήθηκε για την χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές του «Λίαν καλώς».

Στη δήλωση του με τίτλο «τι θέλουν επιτέλους;» ο υπουργός Παιδείας απαντά, επίσης και για τις περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, λέγοντας, «μειώνουμε τη δαπάνη για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και έτσι εξοικονομούμε χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα και μας λένε ότι κόβουμε τα βιβλία από τους φοιτητές. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ως υπέρμαχοι του σπάταλου κράτους».

Και συμπληρώνει, σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, «διενεργούμε τους προβλεπόμενους νόμιμους ελέγχους στην ιδιωτική εκπαίδευση και μας καταγγέλλουν ότι θέλουμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία. Αν δεν το κάναμε, θα μας κατηγορούσαν ότι αδρανούμε ή ότι καλύπτουμε παρατυπίες όπως τα πλαστά πτυχία».

«Προωθούμε ώριμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το μόνιμο προσωπικό και αντιδρούν με μοναδικό επιχείρημα ότι ετοιμαζόμαστε δήθεν να μειώσουμε δραματικά τις προσλήψεις αναπληρωτών. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε –δικαίως– για αναποτελεσματικότητα και κακή διαχείριση των πόρων. Αλήθεια, τι θέλουν επιτέλους;», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας.

Αλλαγή στο κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές «φέρνει» τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγή στο κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές «φέρνει», μεταξύ άλλων, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς θεωρήθηκε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των προπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων για υποτροφία, ενώ η πλειονότητα των υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51. Παράλληλα, με τη νέα διάταξη θεωρείται ότι δεν θα προκύψουν αδυναμίες χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, με τη νέα διάταξη της τροπολογίας, δικαιούνται υποτροφίας όσοι φοιτητές έχουν βαθμολογία από «λίαν καλώς» και πάνω, δηλαδή, από 6,5 και πάνω.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν σε θέματα προκηρύξεων και εκλογής Καθηγητών των ΑΕΙ, συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τα μη αυτοδύναμα τμήματα των ΑΕΙ, αλλαγές στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων των ΑΕΙ, ρυθμίσεις για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λήξη της κατά παράταση θητείας των γραμματέων των ΑΕΙ, καθώς και θέματα του ΙΚΥ.

Σχετικές ειδήσεις