ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριές κατηγορίες Βουδούρη για το προσφυγικό - Δεκτή η παραίτηση του από τον Τσίπρα

Βαριές κατηγορίες Βουδούρη για το προσφυγικό - Δεκτή η παραίτηση του από τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Τρίτη (13/9), δεκτή την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με τον τελευταίο να προβαίνει προηγουμένως σε βαριές καταγγελίες για τους χειρισμούς του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, υποβάλλοντας την παραίτηση του.

Να υπενθυμίσουμε πως νωρίτερα ο κ. Βουδούρης σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ FM», είχε καταγγείλει πως τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον «ακυβέρνητα», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως με τον κ. Μουζάλα προσπαθεί να επικοινωνήσει εδώ και δύο μήνες.

Ο κ. Βουδούρης είχε αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Απρίλιο, με βάση το νόμο 4375/2016, αλλά οι αρμοδιότητές του δεν έχουν καθοριστεί, καθώς ο κ. Μουζάλας δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.

Ο κ. Βουδούρης ανέφερε επίσης πως η Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα λεφτά ανά μετανάστη από την Ελλάδα, «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000».

Ο κ. Βουδούρης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον κ. Μουζάλα.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό, αφού με προσεκτικές διατυπώσεις του επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα του εκχωρηθούν επισήμως αρμοδιότητες σύμφωνα με το νόμο, ο κ.Βουδούρης σημειώνει ότι πλέον οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «και τη χώρα μας συνολικά».

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν ενώ το πολιτικό γραφείο του κ.Μουζάλα, που διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα, δεν έχει ακόμη καταλήξει για το μέλλον των δομών φιλοξενίας, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες θέτουν στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού από τον Ιούλιο.

Στην ίδια επιστολή, που απεστάλη στις 8 Σεπτεμβρίου και παραμένει χωρίς απάντηση, ο κ.Βουδούρης προβλέπει επίσης ότι «η απειλή δυσμενών εξελίξεων σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή».

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Οδυσσέας Βουδούρης

Σχετικές ειδήσεις