ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γυρεύει ο Νίκος Παππάς στον Λευκό Οίκο;

Τι γυρεύει ο Νίκος Παππάς στον Λευκό Οίκο;

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται αύριο, Παρασκευή (16/09/2016) ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όπου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο για μια σειρά επαφών με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, με δεδομένη πλέον την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναζητήσει στηρίγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν όψει των επώδυνων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, η επίσκεψη του κ. Παππά με ανώτατο στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSC) κρατήθηκε μυστική έως αργά το βράδυ της Τετάρτης (15/09/2016), με εκπρόσωπο του Συμβουλίου να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει το συγκεκριμένο ραντεβού.

Εξάλλου, ούτε το γραφείο του κ. Παππά επιβεβαίωνε χθες το βράδυ τη μετάβασή του στον Λευκό Οίκο, αρκούμενο απλώς να αναφέρει πως «... ο Υπουργός Επικρατείας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενταχθεί στην αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πρώτη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Σύμφωνα, πάντα, με την Real, την πρωτοβουλία των επαφών με τα στελέχη του NSC έλαβε ο ίδιος ο υπουργός, παρακάμπτοντας τους «παραδοσιακούς» διπλωματικούς διαύλους, γεγονός που δείχνει ότι οι συναντήσεις αυτές χαρακτηρίζονται κρίσιμες. Ακόμη ένας λόγος που καθιστούν σημαντικές αυτές τις επαφές είναι και το γεγονός ότι μέσω του NSC συντίθεται η ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας μεταβαίνει στις ΗΠΑ προερχόμενος από το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχε στο φόρουμ «Global Progress 2016», ενώ η συνάντηση με το στέλεχος του NSC έχει προγραμματιστεί, κατά πληροφορίες πάντα, για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Παππά στον Λευκό Οίκο μέσα σε πέντε μήνες, καθώς τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός είχε βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου είχε μπαράζ επαφών με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου (στη φωτό πιο πάνω), η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Τσαρλς Κάπτσαν.