ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Συνέδριο... ανασχηματισμού - Ξεκινά η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

LIVE: Συνέδριο... ανασχηματισμού - Ξεκινά η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις λεγόμενες τάσεις και πώς θα καταφέρει να πείσει για τη... δεξιά στροφή προς το κέντρο.

Επιχείρηση συσπείρωσης με φόντο τη δημοκοπική κατρακύλα ενός κόμματος... Βαβέλ

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν πολλοί ανοιχτοί λογαριασμοί - κομματικοί και ενδοκυβερνητικοί.

Το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στο εσωκομματικό πεδίο, όπου οι πάλαι ποτέ συνιστώσες υπό την μορφή τάσεων πλέον, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους, αναμένεται ότι θα καθορίσουν τις εργασίες του συνεδρίου και τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από αυτό.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα επιβεβαιώσει την... κυριαρχία του ωστόσο, θα πρέπει να «ιδρώσει τη φανέλα» στο κλειστό του Tae Kwon Do προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετάλλαξη του ΣΥΡIΖΑ από ένα ριζοσπαστικό κόμμα σε μια παράταξη που ήδη έχει ξεπεράσει το φλερτ με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η "Πλατφόρμα 2010" των Δ.Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ι.Μπαλάφα κλπ., φαίνεται ότι θα διεκδικήσει την ισχυροποίησή της εσωκομματικά - δεδομένου ότι εκεί έχει παίξει και το δικό του χαρτί ο Αλέξης Τσίπρας - και ενδεχόμενος σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι "53+" και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίσης θα θελήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εσωκομματικά και εν συνεχεία να έχουν αυξημένη επιρροή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Οι κυβερνητικές «κωλοτούμπες», το τρίτο Μμνημόνιο και η οικονομική καταστροφή που συσσώρευσε στους πολίτες, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την δυναμική του, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές και αποτυπώνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για αυτούς που θα έφεραν υποτίθεται την ελπίδα και την αλλαγή.

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα θυμίζει περισσότερο... ΠΑΣΟΚ παρά ένα κόμμα ριζοσπαστικό. Είναι προφανές λοιπόν ότι κάποιοι από τους... παλιούς συντρόφους δεν χωράνε στο «μεταλλαγμένο» κόμμα.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύνεδροι από την «αυλή» του προέδρου και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει δημοκρατικά και επισήμως στην... πασοκοποίηση.

Ωστόσο το σχέδιο του Πρωθυπουργού έχει δύο τρωτά σημεία:

- Πρώτον, μόνο το 25% των μελών της νέας ΚΕ μπορεί να είναι βουλευτές ή κυβερνητικά στελέχη, τα οποία κατά κανόνα πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

- Δεύτερον, οι πρώτες «εχθροπραξίες» έχουν ήδη ξεκινήσει, με τα μέλη των τοπικών οργανώσεων να «κόβουν» με συνοπτικές διαδικασίες πολλούς από τους υποψήφιους συνέδρους.

Το πρόγραμμα και οι προσκεκλημένοι

Το Συνέδριο στο στάδιο του τάε κβον ντο στο Φάληρο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οπότε θα διεξαχθούν η εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η επανεκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Στο συνέδριο θα παραστούν επίσης αντιπροσωπείες κομμάτων, ξένων πρεσβειών και προσωπικότητες από δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ακόμα, στο συνέδριο θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του και εθνικό γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέρ Λοράν και την αντιπρόεδρο του ΚΕΑ και στέλεχος της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ Ισπανίας Μαϊτέ Μόλα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου για την Πέμπτη

  • 17:00 - 19:30 - Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων
  • 19:30 - 19:45 - Έναρξη 2ου Συνεδρίου - Τιμητικό Προεδρείο
  • 19:45 - 20:00 - 'Άνοιγμα εργασιών από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα
  • 20:00 - 21:00 - Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα
  • 21:00 - 22:00 - Χαιρετισμοί: Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ),'Αντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ), Εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων
  • 22:00 - 22:30 - Ημερήσια Διάταξη
    Συγκρότηση Προεδρείου
    Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης
    Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Σχετικές ειδήσεις