ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «ανασχηματισμός» ξεκίνησε από το κόμμα (vid)

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «ανασχηματισμός» ξεκίνησε από το κόμμα (vid)

Στο «σπάσιμο» στα δύο της Πολιτικής Γραμματείας προχωρά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας «έκοψε» τον Πάνο Σκουρλέτη, προϊδεάζοντας για τον ανασχηματισμό που επιθυμεί να κάνει.

Προχωρά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς οι διάφορες «τάσεις» προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή στις ποσοστώσεις εκπροσώπησης κυβερνητικών παραγόντων.

Αυτό πάντως που είναι το μόνο σίγουρο είναι το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας σε δύο μικρότερα όργανα, το Πολιτικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Το Πολιτικό Συμβούλιο, θα αποτελείται από 11 άτομα και το Εκτελεστικό από 16 άτομα. Μαζί με τον Γραμματέα και τον Πρόεδρο, το σύνολο της Πολιτικής Γραμματείας θα απαρτίζεται από 29 στελέχη.

Εκτός ο Σκουρλέτης, δια χειρός Τσίπρα

Μήνυμα για το επερχόμενο ανασχηματισμό έστειλε ο πρωθυπουργός, καθώς από τα στελέχη που πρότεινε για το Πολιτικό Συμβούλιο απουσίαζε αυτό του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός πρότεινε τους:

- Όλγα Γεροβασίλη

- Ράνια Σβίγγου

- Νίκο Βούτση

- Γιάννη Δραγασάκη

- Δημήτρη Τζανακόπουλο

- Γιάννη Μπαλάφα

- Νίκο Παππά

- Νίκο Φίλη

- Ευκλείδη Τσακαλώτο

- Αριστείδη Μπαλτά

Επίσης προτάθηκαν από άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η Φωτεινή Βάκη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι εν λόγω προτάσεις καθιστούν προφανή το στόχο του πρωθυπουργού για ένα Πολιτικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από κυβερνητικά στελέχη. Άλλωστε το Πολιτικό Συμβούλιο θα αντικαταστήσει την κυβερνητική επιτελική ομάδα στη συνεδρίαση που γινόταν κάθε Δευτέρα για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Αν και ο Πάνος Σκουρλέτης προτάθηκε από άλλα στελέχη για το συγκεκριμένο όργανο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόταση προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό. Ωστόσο δεν έκρυψε την ενόχλησή του, καθώς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση για κανένα άλλο υπουργείο πλην αυτού που προΐσταται ήδη, ενώ ακόμα και αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «σπάσει» στα δύο – σενάριο που ακούγεται έντονα – και πάλι δεν θα δεχθεί να προΐσταται ενός χαρτοφυλακίου που δεν θα περιλαμβάνει τον τομέα της Ενέργειας.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο δεν έκανε πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο το ψηφοδέλτιο απαρτίστηκε τελικά από τους:

- Σία Αναγνωστοπούλου

- Δημήτρη Δημητριάδη

- Νάσο Ηλιόπουλο

-Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

- Εφη Καλαμαρά

- Πέτρο Καλκανδή

- Πέτρο Καραγεώργο

- Κατερίνα Κνήτου

- Αντώνη Κοτσακά

- Ερμίνα Κυπριανίδου

- Πάνο Λάμπρου

- Άγγελο Μανταδάκη

- Γιάννη Μπουρνού

- Άλκη Ρήγο

- Νίκο Σκορίνη

- Μιχάλη Υδραίο

- Μαρίκα Φραγκάκη

- Αλέξη Χριστόπουλο

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει περίπου μια φορά τον μήνα για αμιγώς κομματικά και οργανωτικά ζητήματα, καθώς και για τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση.

Δείτε το σχετικό video:

Σχετικές ειδήσεις