ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Όλα στον «αέρα» για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν πριν το ραντεβού της Γενεύης

Κυπριακό: Όλα στον «αέρα» για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν πριν το ραντεβού της Γενεύης

Ειδήσεις | Κυπριακό: Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το Κυπριακό, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης και ήδη τίποτε δεν είναι σίγουρο για το επίπεδο εκπροσώπησης που θα υπάρξει στις 12 Ιανουαρίου στην ελβετική πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της Γενεύης να μη γίνει σε επίπεδο ηγετών. «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού», ανέφερε σε δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Παράλληλα, ο ίδιος, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφησε να εννοηθεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό, τότε η Άγκυρα θα είναι ικανή να παρουσιάσει ένα «plan B». Ως προς αυτό, ο κ. Οζγκιουργκούν δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα και από την Αθήνα κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάσκεψη της Γενεύης να μην πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών.

Εντούτοις, επισήμαναν ότι το Μαξίμου πασχίζει να καταστεί δυνατή η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ραντεβού της Γενεύης.

Επισημαίνεται πως ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με διεθνείς παράγοντες που διαδραματίζουν άμεσα ή έμμεσα ρόλο στο Κυπριακό. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη, όπου το απόγευμα της Τετάρτης (04/01/2017) έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Σχετικές ειδήσεις