ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Κάνουν τα στραβά μάτια και το κράτος χάνει εκατομμύρια

Νικολόπουλος: Κάνουν τα στραβά μάτια και το κράτος χάνει εκατομμύρια

Η διαδικασία της προτεραιοποίησης τεραστίων φορολογικών εκκρεμοτήτων ετοιμάσθηκε πριν ένα χρόνο, όμως παρατηρήθηκε χαρακτηριστική ολιγωρία και σήμερα πολλές ελεγκτικές υποθέσεις βρίσκονται στα όρια της παραγραφής και το Κράτος χάνει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Το τεράστιο θέμα θίγει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει:

«Το μήνυμα που έχει εκπέμψει εδώ και καιρό το Συμβούλιο Επικρατείας (με απόφαση του Β’ Τμήματος αλλά και της 7μελούς σύνθεσης στη συνέχεια για την υπόθεση του καθηγητή Αλ. Μητρόπουλου) είναι πως η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθε με νόμους του ΥΠ.ΟΙΚ. αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας Δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων Δικαίου.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις έρευνες για την παρελθούσα φοροδιαφυγή, πέραν της δεκαετίας, κάτι που σημαίνει χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ σε φοροφυγάδες και απώλεια εκατομμυρίων για το Δημόσιο. Με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο, χιλιάδες (αλλά όχι όλες) φορολογικές υποθέσεις πλούσιων φυσικών προσώπων, προερχόμενες από τις γνωστές, πλέον, λίστες, καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα οδεύουν πλέον προς παραγραφή».

Στη συνέχεια ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι:

«Το χρονικό περιθώριο που έχει το Δημόσιο να ολοκληρώσει τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές έληξε στις 31/12/2016 και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία παραγραφής, όπως έχει γίνει ήδη δύο φορές. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αξιώσεις του Δημοσίου από τις πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποτυπώνονται στις λίστες έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31/12/16. Τότε παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, ώστε να μπουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, και ποινική παραγραφή, αλλά προφανώς το ζήτημα είναι ότι το δημόσιο ταμείο θα χάσει πολλά χρήματα».

Ακολούθως ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής δίνει την εξής διάσταση:

«Επίσης το Κράτος θα χάσει οριστικά το δικαίωμα να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα σε χιλιάδες οικονομικά ισχυρούς Έλληνες φορολογουμένους που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αποκρύπτοντας εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότερες από τις παραγραφόμενες υποθέσεις προέρχονται από τη λίστα των 65 CDs με τα στοιχεία 1,3 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει καταθέσεις και αναλήψεις άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την περίοδο 2000- 2012».

Τα ερωτήματα για τα οποία καλείται να απαντήσει ο Υπουργός είναι τα ακόλουθα:

1ον Γιατί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προχώρησε εγκαίρως στη μείζονος σημασίας διαδικασία της «προτεραιοποίησης» των πιο σημαντικών φορολογικών υποθέσεων ενώ η διαδικασία της «προτεραιοποίησης» είχε προετοιμαστεί ήδη από τις αρχές του 2016;

2ον Γιατί η απόφαση για την «προτεραιοποίηση» των ελεγκτέων υποθέσεων υπογράφηκε και εκδόθηκε τον Αύγουστο, με καθυστέρηση 8 μηνών;

3ον Οι ελεγκτές που χειρίζονται «προτεραιοποιημένες» υποθέσεις που θα παραγράφουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις;

4ον Γιατί το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έχει μείνει «ακέφαλο» για πάνω από έναν μήνα ενώ υπέβαλε την παραίτησή του και ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Σταύρος Γαρδέρης, ο οποίος εκτελούσε εκτάκτως χρέη αναπληρωτή διευθυντή, καθώς διαπίστωσε ότι είναι αδύνατο να γλιτώσουν την παραγραφή πάρα πολλές υποθέσεις;»

Σχετικές ειδήσεις