ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Τσίπρας: Η «ομερτά» της διαφθοράς έχει σπάσει

Επιμένει ο Τσίπρας: Η «ομερτά» της διαφθοράς έχει σπάσει

Ειδήσεις | Αλέξης ΤσίπραςΗ διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, δολοφονήθηκαν πολιτικά χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, βγήκε μέσα από μια Επιτροπή της Βουλής και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε με το δημόσιο χρήμα», τόνισε την Παρασκευή (10/02/2017) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά.

«Πού ήταν οι θεσμοί, πού ήταν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, πού ήταν τα ΜΜΕ όταν γίνονταν όλα αυτά στην Ελλάδα», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση, μέσα σε δύο χρόνια, έχει κάνει πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διαφάνεια, περισσότερα από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί 40 χρόνια.

«Η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση. Η δέσμευσή μας απέναντι στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε παραπέρα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και τη διαπλοκή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε εδώ τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον φυγόδικο Μιχάλη Χριστοφοράκο

Κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

- Η διαφθορά δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, δεν αφορά κάποιους λίγους. Με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα συνδέεται το φαινόμενο της διαφθοράς και σχετίζεται με τη θεσμική αναπηρία και το πελατειακό σύστημα.

- Είχε ως πρωταγωνιστές συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν τον τόπο για 40 χρόνια. Υπήρξε πολιτική επιλογή, ώστε να μη συγκροτηθεί το θεσμικό πλαίσιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

- Απαιτείται στρατηγικό σχέδιο, μελετημένες κινήσεις και ηθικό ανάστημα που η κυβέρνηση αυτή διαθέτει για να την αντιμετωπίσει.

- Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευση. Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει.

- Ζούμε σε μια περίοδο που πλέον έχει σπάσει η «ομερτά» των κυκλωμάτων της διαφθοράς, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα και απρόσκοπτα ως προς την καταπολέμηση των φαινομένων.

- Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν.

- Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τις είχαν αποσιωπήσει.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας στις 11:00 χαιρέτισε την πρώτη σύσκεψη της επιτροπής για τη Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, και Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, στο κτίριο της Βουλής (Αίθουσα 168).

Τέλος, το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο γραφείο του στη Βουλή.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις