ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται περιορισμοί για τα ταξίδια Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ

Έρχονται περιορισμοί για τα ταξίδια Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ

Στο ζήτημα της πιθανής επιβολής περιορισμών σε ό,τι αφορά το καθεστώς απαλλαγής θεωρήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση για τα ταξίδια Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Kelly, μιλώντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας την περασμένη Τετάρτη, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επανεξέτασης του προγράμματος απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης (Visa Waiver program) για τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να εισέρχονται στις ΗΠΑ, χωρίς να ελέγχονται, τρομοκράτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Ο αμερικανός υπουργός προσέθεσε επίσης ότι 10.000 ευρωπαίοι πολίτες που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να επιβιβαστούν να ταξιδέψουν χωρίς θεώρηση στις ΗΠΑ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε αριθμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 5.000, και όχι 10.000, ευρωπαίοι πολίτες ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιρακ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιστρέψουν όλοι. Εκτιμούμε ότι περίπου οι μισοί βρίσκονται ακόμα στις χώρες αυτές, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, και κάποιοι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Όσοι έχουν επιστρέψει ελέγχονται εξονυχιστικά από τις εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας, έχουν επισημανθεί στις βάσεις δεδομένων και παρακολουθούνται».

Ο Επίτροπος πρόσθεσε, επίσης, ότι από τις 7 Απριλίου θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι σε όλους όσοι διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων ασφάλειας κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Κατά το παρελθόν, οι ευρωπαίοι πολίτες εξαιρούνταν από αυτούς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, και το ίδιο ισχύει και για τους αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη».

Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για την ένταξη των πέντε υπολειπόμενων ευρωπαϊκών χωρών – Κύπρος, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία – στο πρόγραμμα απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης (Visa Waiver program) των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες σε πνεύμα καλής συνεργασίας».

Η WSJ αναφέρει, επίσης, ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πέτυχε πρόσφατα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά, να συμπεριληφθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης (Visa Waiver program) του Καναδά.

Σχετικές ειδήσεις