ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείδωσε: «Εκλογές και απλή αναλογική», λέει η κυβέρνηση

Κλείδωσε: «Εκλογές και απλή αναλογική», λέει η κυβέρνηση

Εκλογές | Ειδήσεις: Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκαθάρισε ο Κώστας Πουλάκης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Καλαμάτα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Αποτελεί κεντρική προγραμματική επιλογή της κυβέρνησης. Και κυρίως αποτελεί υπερώριμο κοινωνικό αίτημα, αφού εμβαθύνει την τοπική δημοκρατία».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε απέναντι σε συγκεκριμένες και μειοψηφικές μικροκομματικές, ενίοτε και προσωπικές σκοπιμότητες ορισμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η περιβόητη "κυβερνησιμότητα" των ΟΤΑ δεν απειλείται ούτε από τη γνήσια αποτύπωση της βούλησης των πολιτών ούτε από το δημοκρατικό διάλογο μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά από κάποιους -λίγους ευτυχώς- τοπικούς άρχοντες με συγκεντρωτική νοοτροπία», επεσήμανε στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, η οποία αντιδρά στην επιβολή της νέας ρύθμισης.

Νωρίτερα, ο κ. Πουλάκης σε συνάντηση που είχε με τους τοπικούς άρχοντες διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής για τις αλλαγές στον Καλλικράτη δεν είναι δεσμευτικό σχετικά με την κατάργηση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους στους «προ-Καλλικρατικούς» Δήμους, που καταργήθηκαν το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ