ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόλπο» Τσίπρα για να εγκλωβίσει τον Μητσοτάκη

«Κόλπο» Τσίπρα για να εγκλωβίσει τον Μητσοτάκη

Να φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Άρθρο-άρθρο στη Βουλή τα αντίμετρα – Θα κατηγορήσει τη ΝΔ ότι δεν ψηφίζει μέτρα ανακούφισης των πολιτών – Κατηγορηματικός ο Μητσοτάκης ότι δεν ψηφίζει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα

Μετά την επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές και τη σύναψη ουσιαστικά ενός τέταρτου μνημονίου με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση.

Μόνο της «όπλο» τα περίφημα αντίμετρα που ναι μεν θα έρθουν τώρα στη Βουλή αλλά θα εφαρμοστούν από το 2019 και με προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο έχει σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση στη Βουλή την ΚΟ της ΝΔ και για το λόγο αυτό αποφάσισε να φέρει τα αντίμετρα προς ψήφιση άρθρο – άρθρο.

Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, τα αντίμετρα θα έρθουν σε ξεχωριστά άρθρα, δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να... εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκης και τους «γαλάζιους» βουλευτές. Θα τους κατηγορήσει ότι δεν ψηφίζουν μέτρα υπέρ της ανακούφισης των πολιτών και θα στοχεύσει να τον «κρεμάσει στα μανταλάκια».

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16-17 Μαΐου, ώστε να μην δοθεί δυνατότητα σε καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καθ' ότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογράμμιζουν οι ίδιες πηγές, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου». Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Σχετικές ειδήσεις