ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για τα F-16

Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για τα F-16

Μούδιασμα. Με αυτή τη λέξη περιγράφουν οι πολιτικοί αναλυτές την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Κουμουνδούρου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης ευρύτερα, με δεδομένο πλέον το κλείσιμο της συμφωνίας ύψους 2,4 δισ. δολαρίων ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση επιχειρείται μια παρουσίαση του «deal» ως μια ευκαιρία αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ήδη ακούγονται φωνές ότι το «ταμείο» θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και τούτο, γιατί η Ελλάδα, μια χώρα που η οικονομία της βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, καλείται να δαπανήσει το παραπάνω ποσό και να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας… στις ΗΠΑ!

Επιπλέον, μεγάλες αντιδράσεις παρατηρούνται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το φιλοαμερικανικό προφίλ που επέδειξε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του κόμματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας την Πέμπτη (19/10/2017), μπορεί να γίνει αντιληπτός ο «πυροσβεστικός» ρόλος του υπουργού Επκρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός και εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τη χώρα του και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπεί ούτε τις προσωπικές του πολιτικές καταγωγές ούτε τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην αμερικανική πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών».

Την ίδια στιγμή, αμηχανία έχει καταλάβει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που φάνηκε και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Σταθάκης προκάλεσε ανοικτά τη ΝΔ να απαντήσει «αν είναι υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F-16», κανένας από τους βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος – και ήταν αρκετοί εκείνοι που μίλησαν – δεν είπε το παραμικρό, αν και είθισται οι ομιλίες τους να «ξεφεύγουν» και σε άλλα θέματα, όταν καλούνται να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο.

Πιάστηκε στον… ύπνο η ΕΕ – Τι απάντησε η Γερμανία

Το «New Deal» Τσίπρα – Τραμπ προκάλεσε, όμως, αναστάτωση και στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να απαντά, διά του εκπροσώπου της: «Αναμένουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών θα είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής».

Σε πιο σκληρή γραμμή, πάντως, εμφανίστηκε το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει πως δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου.

Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Σχετικές ειδήσεις