ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική ανασκόπηση 2017: Από το μνημονιακό παραλογισμό, στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας

Πολιτική ανασκόπηση 2017: Από το μνημονιακό παραλογισμό, στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας

Ανασκόπηση 2017 | Ειδήσεις:Την ώρα που η Ευρώπη μοιάζει να έχει χάσει την ταυτότητά της καινα αναζητά πολιτικό βηματισμό ανάμεσα σε τοκογλύφους τεχνοκράτες και ακραίες ιδεολογίες, η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το μνημονιακό παραλογισμό και να γυρίσει σελίδα.

Τα πολιτικά γεγονότα που μας απασχόλησαν και θα αποτελέσουν μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα

Το οικονομικό και πολιτικό χάος που ξεκίνησε το 2009 παραμένει, προκαλώντας αγωνία και αβεβαιότητα στους πολίτες. Ωστόσο, για πρώτη φορά ίσως, η κατάσταση δείχνει έστω και πρόσκαιρα να βαίνει προς μια ομαλοποίηση.

Το 2017, σε πολιτικό επίπεδο, ήταν αναμφισβήτητα η πιο «ήσυχη» χρονιά από τις 8 συνολικά της οικονομικής περιδίνησης της Ελλάδας. Η χρονιά που φεύγει δεν είχε τα πολιτικά και οικονομικά θρίλερ των προηγούμενων ετών, δεν είχε τις θυελλώδεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν είχε εφιαλτικές βραδιές στα στρογγυλά τραπέζια των Βρυξελλών.

Τους πρώτους μήνες η πολιτική συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, το οποίο τελικά πέρασε από τη Βουλή το Μάιο εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα θρήνησε το θάνατο ενός σπουδαίου πολιτικού, ενός ηγέτη που σημάδεψε με την πορεία του τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τους τελευταίους μήνες, η χρονιά σημαδεύτηκε από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα έπειτα από έξι δεκαετίες.

Οι πολιτικές και διπλωματικές απαντήσεις που έλαβε ο «σουλτάνος» Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα θα μείνουν σίγουρα στη μνήμη και θα γραφτούν στην ιστορία.

Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2017:

23/01: Βγαίνουν τα πορίσματα της Εξεταστικής για τα «θαλασσοδάνεια»

eksetastiki

Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, πέφτει η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε επί εννιά μήνες τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Το τελικό κείμενο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ τα μέλη της Εξεταστικής παραδέχτηκαν πως δεν εντόπισαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα που θα έκριναν αναγκαία τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

21/03: Κλείνει οριστικά η υπόθεση του Βατοπεδίου: Δικαιώνεται η κυβέρνηση Καραμανλή

karamanlis

Στις 21 Μαρτίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής αναφέρει: «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

21/03: Ο Ντάισελμπλουμ προσβάλλει την Ελλάδα: Μας φάγατε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες

Απίστευτες ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέγοντας πως οι χώρες της νότιας Ευρώπης, «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες», ενώ οι βόρειες χώρες έδειξαν αλληλεγγύη κατά την κρίση.

daiselbloum

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο ίδιος, μάλιστα επανέρχεται μία ημέρα αργότερα και στον ίδιο ειρωνικό τόνο αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα είχε πει νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

18/05: Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα: «Μετωπική» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

tsipras mitsotakis bouli

Εν μέσω σφοδρότατης πολιτικής αντιπαράθεσης, υπερψηφίζονται στη Βουλή τα νέα μέτρα που αφορούν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προράμματος. Για ακόμη μία φορά, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδονται σε μια άγρια κόντρα.

«Ούτε οι κόφτες θα ενεργοποιούνται ούτε οι καταστροφές και οι αποτυχίες θα έρχονται και θα ζητάτε εκλογές, που ποτέ δεν θα έρχονται. Είχατε μία ευκαιρία, να αλλάξετε αφήγημα. Λέτε στον ελληνικό λαό δύο πράγματα, ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο κι ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα κρατήσω αυτές τις δηλώσεις σας, και θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα σποτς για τις ευρωεκλογές», λέει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Απαντώντας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επικρίνει, λέγοντάς του πως «ζούμε έναν εφιάλτη. Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη».

29/05: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

konstantinos mitsotakis

Πλήρης ημερών, φεύγει από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του αναφέρει: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Η σορός του τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου παρίσταται το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, για να του απευθύνει μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης το «ύστατο χαίρε».

Την 1η Ιουνίου πραγματοποιείται η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, στον Αργουλιδέ.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

16/06: Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

tsipras euro

«Η απόφαση της Eurogroup αποτελεί σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, καθώς μία δυναμική ανάκαμψη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν στο να τερματίσει μία κρίση που βλάπτει την κοινωνία και την οικονομία μας. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση για αυτόν τον στόχο», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτυγχάνεται στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα ΕΔΩ

07/09: Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα και η συμβολική ομιλία στη Πνύκα

«Θερμή» ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική πλευρά στον νεοεκλεγέντα (τότε) Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβρη του 2017.

Ο Εμάνουελ Μακρόν συναντήθηκε και συζήτησε σε άριστο κλίμα τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο.

makron tsipras

Στο λόφο της Πνύκας, ο Γάλλος πρόεδρος σε μια ιστορική ομιλία, μίλησε στα ελληνικά για τη Δημοκρατία και τη βαθιά φιλία Ελλάδας – Γαλλίας.

Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα, μιλώντας στη «σκιά» της Ακρόπολης για το μέλλον της Ευρώπης θεωρήθηκε ιδιαίτερα συμβολική και μεγάλης σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

17/10: Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον

tsipras tramp

Με «απόλυτη επιτυχία» στέφθηκε το δύσκολο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Οκτώβρη του 2017.

Τον Αλέξη Τσίπρα στο μακρινό ταξίδι συνόδευσαν τόσο υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης όσο και Έλληνες επιχειρηματίες, πετυχαίνοντας τα πολυπόθητα «deal» με την αμερικανική πλευρά.

«Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στους Έλληνες δημοσιογράφους στο Blair House.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

19/11: Η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

gennhmata ekloges

Η Φώφη Γεννηματά μετά από δυο εκλογικούς γύρους, σε διάστημα δυο εβδομάδων, με καθαρή εντολή, εκλέγεται με πανηγυρικό τρόπο στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με ποσοστό γύρω στο 56,9%, έναντι 43,1% του Νίκου Ανδρουλάκη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η νικήτρια των εκλογών και παίρνει το χρίσμα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

23/11: Το Βραβείο Πολιτικού Σθένους απονέμεται στον Αλέξη Τσίπρα

tsipras brabeio

Η πρώτη φορά που το εν λόγω βραβείο απονέμεται σε Έλληνα πρωθυπουργό

Με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) η γαλλική επιθεώρηση Politique Internationale τίμησε τον Νοέμβρη στο Παρίσι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

7/12: Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Η ιστορική αντιπαράθεση με Παυλόπουλο και το «χαστούκι» του Τσίπρα στον «σουλτάνο»

erdogan athina

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αθήνα εδώ και 64 χρόνια και σίγουρα η πιο… ενδιαφέρουσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον «σουλτάνο» πως προϋπόθεση για όλα αποτελεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας την ατζέντα των συνομιλιών χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας.

Αυτό όμως που όλοι θα θυμούνται από αυτή την επίσκεψη είναι η σύγκρουση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο ελιγμού στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

9/12: Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας στο Βελιγράδι

tetramerhs

Νέα περιφερειακή δυναμική στη ΕΕ από την τετραμερή Σύνοδο στο Βελιγράδι

Με απόλυτη επιτυχία «στέφθηκε» η τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε με ελληνική πρωτοβουλία, θεσμοθετείται και αναμένεται να επακολουθήσουν ακόμα δυο. Τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας με αυτό τον τρόμο μια νέα περιφερειακή δυναμική στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής πορεία των βαλκανικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

17/12: Πραγματοποιείται το 11ο Συνέδριο της ΝΔ

mhtsotakhs synedrio

Με το χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου συνεδρίου της ΝΔ που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα του Συνεδρίου ολομέτωπη επίθεση προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στην κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις