ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη: Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη: Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός

Αλέξης Τσίπρας | Βουλή: Με αιχμηρές απαντήσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του επιτέθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που διεξάγεται στην Ολομέλεια, εν όψει της ψηφοφορίας του νέου Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταστροφολογεί και προβλέπει μόνο «κόφτες» και αποτυχίες, ενώ επέμεινε πως η χώρα θα βγει από τη διεθνή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018.

«Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοστούν, αν μετά το τέλος του προγράμματος αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα για το χρέος. Κι αυτό το γνωρίζουν οι πιστωτές μας, ο ελληνικός λαός και η Βουλή. «Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε οι κόφτες θα ενεργοποιούνται ούτε οι καταστροφές και οι αποτυχίες θα έρχονται και θα ζητάτε εκλογές, που ποτέ δεν θα έρχονται. Είχατε μία ευκαιρία, να αλλάξετε αφήγημα. Λέτε στον ελληνικό λαό δύο πράγματα, ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο κι ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα κρατήσω αυτές τις δηλώσεις σας, και θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα σποτς για τις ευρωεκλογές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, τα οποία όπως είπε η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «αέρα κοπανιστό», επεσήμανε πως θα ανακουφίσουν χιλιάδες πολιτών και το 2019 που θα έχουν ενεργοποιηθεί η ΝΔ δεν θα... θυμάται ότι τα καταψήφισε.

«Τα ποσά των αντίμετρων είναι προρορισμένα να βοηθήσουν τους πολίτες. Τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει, τα απαιτούσε το ΔΝΤ, αν πάρουμε τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, αν δεν την πάρουμε, δεν υπάρχει για μας η δέσμευση να υλοποιήσουμε τα μέτρα αυτά για το 2019 και 2020», πρόσθεσε.

«Πολύ φοβάμαι ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβολές των ακραίων στην παράταξή σας, όπως του αντιπροέδρου σας, του κ. Γεωργιάδη, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να αλλάξετε πολιτική, τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ για έλλειψη προτάσεων. «Στηρίζεστε μόνο στο φόβο και την καταστροφολογία. Εκτός της κριτικής πρέπει να δείξετε και μία πρόταση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ «δεν φορούν τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος αλλά τη φανέλα του ΔΝΤ και όσο διαρκούσε η δύσκολη διαδικασία με τους δανειστές μας, σιγοντάρατε στις πιο δύσκολες από τις προτάσεις τους».

Παράλληλα επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αφήγημα της «αριστερής παρένθεσης».

«Πριν από πέντε μήνες, όταν φέραμε την κατανομή της εφάπαξ σύνταξης, μας καταγγέλλατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, γιατί δεν συμφωνήσαμε με τους δανειστές. Τότε καταψηφίσατε αυτό που μπορούσε να δοθεί και τώρα έρχεστε και λέτε, δεν πειράζει δώστε άλλα τόσα τώρα, χωρίς συνεννόηση και δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Για το «Μνημόνιο 4»

Στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει τέταρτο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Επειδή πέρα από ψεύτες είστε και κουτοπόνηροι, ξεχάσατε ότι έναν χρόνο πριν τα ίδια ακριβώς λέγατε. Το 4ο Μνημόνιο δεν το φέραμε τώρα, αλλά τον Μάιο του 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε τότε ότι το φέραμε κι ότι μάλιστα, το είχε διαβάσει».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις