Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ZDF: «Εμείς φτιάξαμε την πλαστή εικόνα με τη χειρονομία Βαρουφάκη» (video)

Newsbomb

Έπειτα από κατηγορίες, δηλώσεις, διαψεύσεις, σκληρές τοποθετήσεις των γερμανικών ΜΜΕ κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ένα νέο βίντεοέρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση γύρω απότην περιβόητη χειρονομία που φερόταν να είχε κάνει σε ομιλία του στο Ζάγκρεμπ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ZDF - Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όπως εξηγούν οι συντελεστές του σατιρικού τηλεοπτικού σόου του ZDF, Neο Magazin Royale, οι ίδιοι, με μοντάζ δημιούργησαν το επίμαχο βίντεο!

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν, τον Φεβρουάριο αναζητούσαν για την εκπομπή τους πλάνα από τον Γιάνη Βαρουφάκη και δεν έβρισκαν άλλα, εκτός από αυτά της ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ, το 2013.

Όμως, όπως εξηγούν, επειδή ήθελαν να δημιουργήσουν «θόρυβο» με το βίντεό τους, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιώντας το εν λόγω υλικό, «πείραξαν» τα πλάνα έτσι ώστε ο κ. Βαρουφάκης να φαίνεται ότι κάνει χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο.

μεσα

«Αναπνεύστε βαθιά, μην πέσετε από την καρέκλα σας, πρέπει να δείξετε θάρρος» ανακοινώνει ο Γιαν Μπέμερμαν, παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής.

Ακολουθεί το απόσπασμα από το βίντεο που προέρχεται από μία ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια φεστιβάλ στο Ζάγκρεμπ το 2013, από όπου απουσιάζει η επίμαχη χειρονομία.

«Ομως πού είναι η χειρονομία; Δεν υπάρχει χειρονομία κυρίες και κύριοι, επρόκειτο πραγματικά για παραποίηση; Μα, ποιος παραποιεί πράγματα σαν αυτό;» αναρωτιέται ο Μπένερμαν πριν αναγγείλει: «Και να πώς το κάναμε».

Στη συνέχεια εξηγεί πώς εξασφάλισε τη συνενοχή συνεργατών του φεστιβάλ στο οποίο είχε συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κροατία, οι οποίοι τον βοήθησαν να εξασφαλίσει το υλικό και να προσθέσει το περίφημο "δάκτυλο". Στη συνέχεια, το βίντεο ανέβηκε στο YouTube.

Το βίντεο μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από το πολιτικό talkshow του γερμανικού δικτύου ARD, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντούσε σε ερωτήσεις του Guenther Jauch. Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε αμέσως ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ και ο γερμανός δημοσιογράφος υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει το θέμα. Τη Δευτέρα, η εταιρεία παραγωγής της εκπομπής του μετέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε, επικαλούμενη την απόψη «πολλών ειδικών», ότι «προς το παρόν, δεν εντοπίσθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει χειραγώγηση ή παραποίηση».

Ο Γιαν Μπέμερμαν εξηγεί με λεπτομέρειες πώς οι ομάδες του πρόσθεσαν το "δάκτυλο", στις αρχές του Φεβρουαρίου και έφθασαν μέχρι την προσαρμογή των σκιών που δημιούργησε η υποτιθέμενη κίνηση για να είναι πιο αληθοφανές.

«Από την Κυριακή το βράδυ περιμένω να μού τηλεφωνήσει κάποιος και να μέ ρωτήσει εάν εμείς πλαστογραφήσαμε το βίντεο. Κανείς δεν μου τηλεφώνησε», είπε ο Μπέμερμαν και κατέληξε: «Sorry Mr. Varoufakis, we won't do it again» («Συγγνώμη κ. Βαρουφάκη, δεν θα το ξανακάνουμε»).

Σκοπός τους ήταν να παγιδεύσουν τον παρουσιαστή του ARD, Guenther Jauch, και όχι τον υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρουν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Βαρουφάκη ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter: «Καμία απολογία @Guenther Jauch; Επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα παραποιημένο βίντεο για να φιμωθεί μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή;», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο λογαριασμό του, απευθυνόμενος στον παρουσιαστή του ARD Guenther Jauch, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή και άδικη επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες, έχοντας παραπλανηθεί από το επίμαχο, κατασκευασμένο βίντεο.

varouf

Υπενθυμίζεται ότι στο βίντεο που προβλήθηκε στον γερμανικό σταθμό ARD την περασμένη Κυριακή, ο κ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν να κάνει χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο την ώρα που αναφερόταν στους Γερμανούς.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες και έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο, ενώ είχε σπεύσει να ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Twitter το αυθεντικό βίντεο από την εκδήλωση. Ωστόσο στη Γερμανία τα ΜΜΕ εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση, πέφτοντας τόσο εύκολα θύματα της φάρσας της σατιρικής εκπομπής.

Στα σχόλια που γίνονται στο YouTube από Γερμανούς χρήστες, αρκετοί επιβραβεύουν την εκπομπή που «ξεγύμνωσε» με τον τρόπο αυτό το πόσο εύκολα «τυφλώνονται» οι πολίτες από τα όσα τους παρουσιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα, δίχως να διαθέτουν το απαραίτητο κριτικό πνεύμα, όπως αναφέρει συγκεκριμένα ένας χρήστης.