ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΗΜΑ: Επιχειρήσεις «κάθαρσης» που αντιγράφουν το «βρώμικο '89»

ΚΙΝΗΜΑ: Επιχειρήσεις «κάθαρσης» που αντιγράφουν το «βρώμικο '89»

Ως προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης, ενόψει των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει και τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη για όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, εκλαμβάνει, κατ΄αρχήν, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών την πρόταση του κ. Τσίπρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το μνημόνιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ενόψει του αδιεξόδου και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, «επιλέγει να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της "εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο".

Το ΚΙΝΗΜΑ δηλώνει θα είναι πρωτοπόρο στη διερεύνηση της πραγματικότητας, εφόσον παραμείνει και «δεν αλλάξει στη διαδρομή» το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το ανακοίνωσε στο υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας και παραθέτει το σχετικό απόσπασμα:

"να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό".

Ζητά επίσης να ερευνηθούν «και οι σημερινοί χειρισμοί που επιδεινώνουν την κατάσταση», να ερευνηθούν, δηλαδή, ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης.
Το ΚΙΝΗΜΑ αμφιβάλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στο εύρος της έρευνας που θα κληθεί να κάνει η Εξεταστική Επιτροπή σε σχέση με τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να διερευνήσει πραγματικά το θάμα, θα είχε άλλη πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θεωρεί «υποταγή» τη επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου και θα έβγαζε από το απυρόβλητο την κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία δείχνει να θαυμάζει και να επιβραβεύει. Στην ανακοίνωση διατυπώνονται και υπαινιγμοί για αντιγραφή του «βρώμικου 89». Και προστίθεται ότι η πλήρης διερεύνηση του θέματος «απαιτεί τόλμη, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να ερευνηθούν τα πάντα μέχρι τους σημερινούς χειρισμούς. Και επουδενί για να καλυφθούν οι αίτιοι για την πορεία της χώρας μέχρι και σήμερα».

Το ΚΙΝΗΜΑ καλεί την κυβέρνηση, στην όλη υπόθεση, να λάβει υπόψη της τα εξής:

1. Ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει πλέον τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία εκλέχθηκε και τα οποία είναι δραματικά επείγοντα. Οι φθηνοί εντυπωσιασμοί για την προσφορά θεάματος δεν αρκούν να καλύψουν ανυπαρξία, παλινδρομήσεις και αδράνεια.

2. Η μετονομασία της τρόικας σε "θεσμούς", του προγράμματος διάσωσης (μνημόνιο) απλώς σε "δανειακή σύμβαση", η συμφωνία με το 70ο/ο του μνημονίου το οποίο θα καταργούσαν με ένα νόμο και θα το έσκιζαν στα σκαλοπάτια της Βουλής κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, η απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έφτασε να παρακαλάει για μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία - μνημόνιο, αφού προηγουμένως δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επιχειρήσεις "κάθαρσης" που αντιγράφουν το "βρωμικο 89".

3. Εάν ο σκοπός της κυβέρνησης ήταν να διερευνηθούν πράγματι οι συνθήκες που αναγκάστηκε η χώρα να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για να μην χρεοκοπήσει, θα είχε κάνει και διαφορετικές επιλογές στη σχέση της με τη Δεξιά. Θα είχε κάνει άλλη επιλογή - υποταγή - για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έβγαζε από το απυρόβλητο - μέχρι σημείου θαυμασμού και επιβράβευσης - την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτροχίασε ιλιγγιωδώς τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και την κατέστησε πλήρως αναξιόπιστη οδηγώντας την στη χρεοκοπία .

4. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι, τη συζήτηση για την είσοδο της χώρας μας στην κατάσταση να χρειάζεται πρόγραμμα διάσωσης - μνημόνιο μέσα από πλαστογραφημένο έλλειμμα και δυσθεώρητο χρέος, που μας παρέδωσε λιποτακτούσα η κυβέρνηση Καραμανλή, είμαστε οι πρώτοι που τη θέλουμε. Γιατί με ψυχραιμία και σοβαρότητα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν οι αιτίες και οι αίτιοι, οι εμπρηστές της πρωτοφανούς κρίσης.

Σχετικές ειδήσεις