ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιρώνης: Ας είμαστε σοβαροί απέναντι στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής

Τσιρώνης: Ας είμαστε σοβαροί απέναντι στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής

«Το έγκλημα κατά της άγριας ζωής είναι σοβαρό. Ας είμαστε λοιπόν και εμείς σοβαροί απέναντι στο έγκλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.

«Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε - ως πολίτες και ως καταναλωτές - για να εξαλείψουμε το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και φυτών και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα άγρια ζώα και φυτά, καθώς και για την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Όπως υπογραμμίζεται από το ΥΠΑΠΕΝ, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής απειλεί την επιβίωση μερικών από τα χαρακτηριστικότερα είδη, καθώς και κάποιων ακόμη ειδών φυτών και ζώων που μπορεί να είναι ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Μάλιστα, αυτό το παράνομο εμπόριο συχνά διεξάγεται οργανωμένα και απειλεί ακόμα και τους ανθρώπους, την επιβίωσή τους και την ασφάλειά τους.

Το υπουργείο τονίζει, έτσι, ότι κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, καθώς επίσης η διακίνηση και κατανάλωση της παράνομα διακινούμενης άγριας ζωής, χρησιμοποιώντας τα ίδια είδη κατασταλτικών εργαλείων, τις τεχνικές και τις κυρώσεις που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων σοβαρών εγκλημάτων, όπως η εμπορία και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ή προσώπων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της 68ης συνόδου της, αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου, ημέρα της υιοθέτησης της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση (CITES), ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.

Σχετικές ειδήσεις