ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικόνα ζόφου στη ΝΔ - «Ξεκατινιάστηκαν» on air Γεωργιάδης-Μεϊμαράκης

Εικόνα ζόφου στη ΝΔ - «Ξεκατινιάστηκαν» on air Γεωργιάδης-Μεϊμαράκης

Ζόφος, ντροπή και θλίψη. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.Σωρεία αντεγκλήσεων, πόλεμος ανακοινώσεων και «διαρροών» αλλά και εκατέρωθεν συντροφικά «μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν. Και μέσα σε όλα αυτά, ένα απίστευτο «ξεκατίνιασμα» σε ζωντανή μετάδοση, με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ; ΕΛΕΟΣ! – ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ... ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ

Ο κ. Μεϊμαράκης καταφέρθηκε ευθέως εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, καθιστώντας τον ως τον κύριο υπεύθυνο για το κλίμα αντίδρασης εναντίον του.

«To να διαβάζω ότι ο πρόεδρος που με πρότεινε ζητά την παραίτησή μου, εγώ εξεπλάγην γιατί το λέει, δεν του έκανα επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό».

«Εγώ παραιτούμαι γιατί παραδίδω την έδρα του μεταβατικού προέδρου γιατί το ζητάει ο κ. Σαμαράς, όχι γιατί έχω ευθύνη ή γιατί το ζητάει ο κ. Τζιτζικώστας. Αν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση αύριο (σσ. σήμερα Τρίτη 24/11) και πει ότι αυτό δεν τον εκπροσωπεί και ότι δεν θέλει να παραιτηθώ, δεν θα παραιτηθώ», πρόσθεσε.

«Αφού αυτός που με πρότεινε αίρει την εμπιστοσύνη του, εγώ οφείλω με τη δημοκρατική μου ευαισθησία να υποβάλλω παραίτηση. Αν ο κ. Σαμαράς την εμπιστοσύνη του, μου την ξαναδώσει εγώ δεν παραιτούμαι», σημείωσε o απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Αν δεν πάρει δημόσια θέση εγώ παραιτούμαι και ορίζω ως αντιπρόεδρο τον κ. Πλακιωτάκη».

Παράλληλα, συμφώνησε στη διεξαγωγή τηλεμαχίας, αλλά μόνον εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η κατάσταση στη ΝΔ άναψε για τα καλά, όταν στην ίδια εκπομπή και μετά τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ζήτησε να παρέμβει επί προσωπικού ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν ευθέως και on air οι δύο ανθυποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα.

«Τον αγαπώ πολύ αλλά δεν θέλω να κάνω διάλογο μαζί του», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ όταν ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να παρέμβει.

«Τα αισθήματα είναι αμοιβαία αλλά εγώ κάνω διάλογο με αυτούς που αγαπώ», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Ωστόσο λίγο αργότερα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης ήταν στον αέρα, ο κ. Μεϊμαράκης του απάντησε: «Εφόσον είστε ο προνομιακός συνομιλητής του κ. Σαμαρά του λέτε αύριο να διαψεύσει;»

«Είναι φίλος μου ο κ. Σαμαράς και ήταν τιμή μου που ήμουν υπουργός του όπως τιμή σας ήταν που ήσασταν πρόεδρος της βουλής του. Δεν είναι εχθρός μας ο κ. Σαμαράς, εχθρός μας είναι ο κ. Τσίπρας», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όχι, δεν είναι εχθρός μας. Αυτό να το καταλάβει ο κ. Σαμαράς;», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Το ξέρει ο κ. Σαμαράς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αφού το ξέρει και δεν παίρνει εμένα τηλέφωνο και παίρνει εσάς; Αύριο το πρωί που θα σας πάρει του λέτε να κάνει μια διάψευση;», διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εγώ τον πήρα. Όπως μπορείτε να τον πάρετε και εσείς», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ωραία. Μπορείτε να τον πάρετε να κάνει μια διάψευση;», του είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Δεν μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο τον κ. Σαμαρά και να λύσετε μια παρεξήγηση;», ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δηλαδή ο πρώην πρόεδρος μπορεί να κάνει διαρροές; Δεν βοηθούν αυτά... Βλέπετε τι θα γίνει στο debate; Αυτά θέλω να αποφύγω», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Το να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση μόνο καλό θα κάνει στη ΝΔ», του είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αυτό που κάνετε τώρα δεν κάνει καλό στη ΝΔ, ούτε σε εσάς και σε εμένα. Αυτό θέλω να αποφύγω...», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα αποχώρησε από τη συζήτηση.

«Εγώ θέλω να τονίσω ότι debate μπορεί να γίνει μόνο με τους τέσσερις γιατί αν γίνει με τους δύο θα είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να επιλέξει αντίπαλο κι αυτό δεν είναι ούτε ηθικά δίκαιο ούτε σωστό», τόνισε πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη να γίνει debate μόνο με τον κ. Τζιτζικώστα.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Από τη Δευτέρα το πρωί οι υποψήφιοι έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, εξαπολύοντας δριμύτατες επιθέσεις ο ένας στον άλλον.

Πόλεμο κατά πάντων άνοιξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αφήσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, εάν παραιτηθούν από τις θέσεις ευθύνης τους και οι άλλοι διεκδικητές του «γαλάζιου» προεδρικού θώκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης σήκωσαν το γάντι και δήλωσαν παραίτηση από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ, ενώ αντίθετα ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να παραιτηθεί από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επέρριψε εκ νέου ευθύνες για το φιάσκο των εκλογών στον Ευ. Μεϊμαράκη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα και επιστολή του προς τον κ. Μεϊμαράκη από τις 11 Νοεμβρίου, με την οποία τον προειδοποιούσε για δυσλειτουργίες στο τεχνικό σύστημα.

Κόντρα Μεϊμαράκη – Σαμαρά

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άνοιξε μέτωπο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που οδήγησε σε φιάσκο τις εσωκομματικές εκλογές είχε αναλάβει αρκετά έργα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

«Ο Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρία αυτήν», κατήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης.

Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Συνεργάτες του έκαναν λόγο για «κουτοπονηριές και ανοησίες» και ζήτησαν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης έβαλε στο στόχαστρό του και τον Μάκη Βορίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε συνεργαστεί με την εταιρεία είτε ως υπουργός, είτε ως δικηγόρος. Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε ακόμη τους «άρτι αφιχθέντες» στη ΝΔ «να σέβονται εκείνους που έχουν 40 χρόνια ιστορίας στο κόμμα που τους υποδέχθηκε».

Νέος… γύρος διαξιφισμών: Μεϊμαράκης εναντίον όλων ξανά!

Λίγο αργότερα μάλιστα, μέσω κύκλων του, ο Μεϊμαράκης επανήλθε σχετικά με τις διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «τελικά η δήλωση του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει όσα υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης: Ότι δηλαδή, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν συνεργαστεί και γνώριζαν την εταιρεία που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Η συνεργασία μάλιστα με συμβάσεις τέτοιου επιπέδου, εθεωρείτο εγγύηση για τη λειτουργία της εταιρείας», ενώ διερωτάται:

«Επομένως, γιατί ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα ένα τεχνικό ζήτημα από μια εταιρεία, που αποδέχεται και γνώριζε τις δυνατότητές της και με δήλωσή του, που γίνεται πρωτοσέλιδο, ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη;».

Όσον αφορά δε στην επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστηρίζουν: Στον κ. Μητσοτάκη είχε επισημανθεί ότι αρμόδια είναι η ΚΕΦΕ και είναι απορίας άξιον, γιατί τα όσα αναφέρει στην επιστολή του δεν τα ανέδειξε εκεί όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη που είχε αναπτύξει ανάλογες επισημάνσεις (υπάρχουν πρακτικά)».

Για τον έτερο αντίπαλό του, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μεϊμαράκης «διαρρέει» μέσω των συνεργατών του ότι: «οφείλει να παραιτηθεί για πολλούς, διαχειριστικούς και εκτελεστικούς λόγους, στους οποίους θα επανέλθουμε. Άλλωστε, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει, γιατί δεν παραιτείται από τώρα; Και επειδή ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τη χυδαία προσωπική επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «κρυπτόμενο», καλώντας τον σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει.

Αφού υπενθυμίζουν επίσης ότι «ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ομόφωνη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εμπιστοσύνη του 28% των πολιτών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές», συμπληρώνουν: «Μαθήματα ήθους από τον κ. Τζιτζικώστα και τους κοινοβουλευτικούς του υπαρχηγούς δεν δεχόμαστε».

Για τις δηλώσεις Βορίδη, σημειώνουν τέλος ότι «οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη ουδέποτε συνέπεσαν με τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και το ήθος του κ. Βορίδη».

Τον Πλακιωτάκη προτίθεται να ορίσει αντικαταστάτη του

Στο μεταξύ, το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη προτίθεται να ορίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση που προανήγγειλε το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το φιάσκο με την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού, στη σημερινή συνεδρίασή της.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης, προαναγγέλλοντας την παραίτησή του είχε αναφέρει ως πιθανούς διαδόχους του ιστορικά στελέχη όπως τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είχε προταθεί αρχικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Δημήτρη Σιούφα, Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Παρόλα αυτά ωστόσο, φαίνεται ότι κατέληξε στον κ. Πλακιωτάκη, ίσως επειδή πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτή που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, αλλά και λόγω του ήπιου χαρακτήρα του και της καλής σχέσης του με τους άλλους υποψηφίους.

Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, άμεση ήταν και η απάντηση «κύκλων» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαρροές από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας πως: «Θα συνιστούσαμε σε όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Όσο λιγότερο προσωποποιούμε τις αντιθέσεις μας, τόσο περισσότερο υπηρετούμε την ενότητα της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί».

Κάλπες στις 13 ή 20 Δεκέμβρη

Εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ορισμό νέας ημερομηνίας για εκλογές.

Το απόγευμα της Δευτέρας (23/11/2015) συνεδρίασε εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τα μέλη της ζήτησαν «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους 4 υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος με αποτέλεσμα η διαδικασία να «μπλοκάρει» καθώς διατυπώθηκαν ενστάσεις και αιχμές για τους χειρισμούς κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Κ. Τσιμάρας και ο υπεύθυνος του οργανωτικού τομέα, Κ. Κόλλιας διεμήνυσαν ότι αν δεν λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη θέση του, παρά τα όσα έγιναν και τις επιθέσεις, τις οποίες δέχτηκε από όλες τις τάσεις που υπάρχουν στην παράταξη.

Τελικά η ΚΕΦΕ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές εκλογές.

Την Τρίτη (24/11/2015), σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΟ, Γ. Πλακιωτάκη.

Ήδη, στους διαδρόμους της Συγγρού ακούγεται ως πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές η 13η Δεκεμβρίου, καθώς και η 20ή του ίδιου μηνός, εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Στο κενό η προσπάθεια για συνάντηση των υποψήφιων προέδρων

«Πόρτα» στον Απόστολο Τζιτζικώστα και στην πρότασή του να υπάρχει άμεσα συνάντηση των τεσσάρων μονομάχων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έριξαν οι κύριοι Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιχείρησε, μέσω τηλεφωνικών επαφών, να επαναφέρει στον τραπέζι τη χθεσινή του πρόταση για ένα ραντεβού των συνυποψηφίων, στον απόηχο του κάζου με τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης του έδωσαν ραντεβού για την αυριανή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν σήκωσε καν το τηλέφωνο.

Σχετικές ειδήσεις