ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επικίνδυνη αγωνία του κ. Βενιζέλου!

Η επικίνδυνη αγωνία του κ. Βενιζέλου!

Του Τάσου Ζάχου

Η συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου το απόγευμα βάζει σε πορεία αλλαγών το ΠΑΣΟΚ , καθώς σύμφωνα με την Ιπποκράτους την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η συζήτηση για την αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης και του κόμματος.

Επίσης την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου θα συζητήσει για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τη στήριξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου της και την πορεία του ΠαΣοΚ.

Μετά την συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω συνεργατών του , άφησε να διαρρεύσει ότι είναι παρών στην «κούρσα» διαδοχής και ότι δεν φοβάται καμία διαδικασία, τονίζοντας ότι έχει αποδείξει ότι τιμά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όμως ο υπουργός Οικονομικών προχωράει τώρα σε αυτή την διαρροή;

Το νόημα αυτής της κίνησης είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να αποδείξει ότι δεν φοβάται την προσφυγή στις κάλπες και την απόφαση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Όμως αυτή την στιγμή τα δεδομένα τον φέρνουν πίσω από τον βασικό του αντίπαλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να παίρνει κεφάλι στην υπόθεση διαδοχή.

Ο Βενιζέλος από την άλλη έχει την υπεροχή μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στα όργανα του κόμματος και αυτή την στιγμή θα τον βοηθούσε λόγω έκτακτων συνθηκών το ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στην επιλογή του Συνεδρίου ή του Εθνικού Συμβούλιου.

Άλλωστε έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για το αν μπορούν να στηθούν κάλπες με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, ενώ παράλληλα φροντίζει να υπενθυμίζει ότι τάσσεται σαφώς υπέρ των καταστατικών διαδικασιών, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, στην οποίες πάντως έχασε κατά κράτος από τον Γιώργο Παπανδρέου…

Ο "αντι -μνημονιακός" λόγος του κ. Βενιζέλου

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες τοποθετήσεις του εμφανίζεται αγχωμένος και δηλώνει «εξουθενωμένος», ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να υιοθετεί και «αντί - μνημονιακό λόγο».

Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ύφεση καλπάζει ,με τις εκτιμήσεις αναλυτών να κάνουν λόγο για 6% και πάνω το 2011 έναντι πρόβλεψης για 5,5%, ενώ το έλλειμμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κλείσει στο 9%, με τους πιο απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για 10% του ΑΕΠ (πέρυσι διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ)

Όλα αυτά μετά από συνεχείς φόρους και νέα μέτρα που επιβαρύνουν τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα, με τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου να είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες αυτών που σχεδίασαν το πρόγραμμα «διάσωσης» της χώρας αλλά και όλων των άλλων που το εφάρμοσαν.

Γυρίζοντας στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, κατά κοινή ομολογία η στάση του κ. Βενιζέλου μπορεί να φέρει στο χείλος του γκρεμού την ήδη "πληγωμένη" ενότητα του, αφού αν γίνουν αποδεκτές οι προθέσεις του, θα καταστρατηγηθεί το καταστατικό του κόμματος, το οποίο προβλέπει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς να επιδέχεται παρερμηνείες εκλογή του προέδρου του κινήματος από την βάση.