ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επτά καρφιά σε Παπαδήμο, Παπανδρέου και Σαμαρά

Επτά καρφιά σε Παπαδήμο, Παπανδρέου και Σαμαρά

Ρεπορτάζ: Λ. Κεφαλάς, Π. Χριστόπουλος, Κ. Σινάνη

Στελέχη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζουντην ψήφιση του νέου Μνημονίου ως «πύρρειο νίκη» της κυβέρνησης Παπαδήμου

Βουλευτές, συνδικαλιστές, συνταγματολόγοι με αποκλειστικές δηλώσεις τους στο newsbomb, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την επόμενη μέρα, θεωρούν ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο, αλλά μας φέρνει πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία και διαβλέπουν ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο αποδείχθηκε λάθος συνταγή για τη χώρα και ότι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης συνιστά εγκληματική ενέργεια, αφού δεν είναι τίποτα άλλο παρά επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης συνταγής.

Διαβάστε τι δήλωσαν αναλυτικά στο Newsbomb.gr οι κ.κ Γιάννης Μανώλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Οδυσσέας Βουδούρης και Παναγιώτης Μελάς.

Οδυσσέας Βουδούρης - Διαγραφείς βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Το Νέο Μνημόνιο είναι συνταγή αποτυχημένη, πολιτικός λαπάς»...

«Δυστυχώς, αντικειμενικά αν αναλύσουμε το τι περιέχει το μνημόνιο, καταλαβαίνουμε ότι θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ύφεση, αυτή η ύφεση δεν θα μας επιτρέψει προφανώς να καλύψουμε τις προβλέψεις για μείωση του ελλείμματος, δεν θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους. Ξέρετε ότι η αναδιάρθρωση έγινε για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους. Δυστυχώς αυτό το βάρος του χρέους ήταν 14 δισεκατομμύρια πέρυσι, θα παραμείνει στη καλύτερη των περιπτώσεων 14 δισεκατομμύρια του χρόνου, εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις. Μάλλον, όλοι λέμε ότι δεν θα υλοποιηθούν και γι' αυτό υπάρχει η πρόβλεψη πρόσθετων μέτρων που δεν έχουν καθοριστεί, αλλά έχει καθοριστεί το ύψος: 15 δισεκατομμύρια. Αυτό το Μνημόνιο πιστεύω είναι μια συνταγή καταδικασμένη και αποτυχημένη, ένας πολιτικός λαπάς. Είναι μια συνταγή στην οποία έχουμε εκ των προτέρων αποποιηθεί τα αναπτυξιακά μέτρα και συνεπώς φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε μια χρεωκοπία. Αν όχι μια χρεωκοπία, μια στάση πληρωμών απέναντι στις τράπεζες, σε μια χρεωκοπία της κοινωνίας. Αυτό το οποίο ειπώθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, ότι ψηφίσαμε μια μείωση των μισθών 22% για να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη μείωση, είναι προφανές ότι δεν θα το πετύχουμε, διότι μας περιμένουν νέα μέτρα τον Ιούνιο και προφανώς θα υπάρχει και περαιτέρω μείωση. Από τη στιγμή που δεχτήκαμε αυτή τη λογική, αυτή η λογική θα μας τραβήξει προς τα κάτω».

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος - Επικεφαλής Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ: «Παραδοθήκαμε στις άγριες ορέξεις εκπροσώπων συμφερόντων στην ηγεσία»

«Η σημερινή κατάληξη ήρθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων απόψεων ανθρώπων κατώτερων των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ παραδόθηκε στις άγριες ορέξεις εκπροσώπων συμφερόντων που βρέθηκαν στην ηγετική του ομάδα. Το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στην απαξίωση, στην οργανωτική και πολιτική ανυποληψία.

Σήμερα ένα μέρος των υπεύθυνων της κρίσης προσπαθεί να διασωθεί καταφεύγοντας στην αριστερή ρητορική, έχοντας όμως λειτουργήσει με την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πρακτική, συνομολογώντας πολιτικές που ταυτίστηκαν με την πλήρη αποτυχία.

Ένα άλλο κομμάτι συναθροίζεται και δίνει εξετάσεις νομιμότητας στην τρόικα ευελπιστώντας να γίνει αρεστό στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ. Νοιάζονται μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη και αναζητούν ρόλους εξουσίας, αδιαφορώντας για το λαό και τα αποτελέσματα που οι πολιτικές και οι πρακτικές τους έχουν στην πατρίδα».

Βασίλης Οικονόμου - ανεξάρτητος βουλευτής: «Πολιτική Πομπηία μιας τάξης που καταρρέει»

«Νομίζω πως χθες είδαμε την τελευταία ημέρα της πολιτικής Πομπηίας μιας τάξης που καταρρέει. Αυτά που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια με την διαχείριση, τα ξανακάνει και σήμερα, προσπαθώντας να ρίξει τα βάρη της ευθύνης σ' αυτούς που δεν φταίνε. Στους εργαζόμενους. Δυστυχώς και το δεύτερο Μνημόνιο θα είναι μια επανάληψη του πρώτου. Η ίδια επιχειρηματολογία, η ίδια μεθοδολογία, η ίδια αποτυχία. Ο αργός θάνατος στον οποίον καταδικάζεται ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ επώδυνος».

Γιάννης Μανώλης - πρώην γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ: «Μετά το Μνημόνιο ο λαός πληρώνει το κόστος»

«Για μένα ισχύει καταρχάς η δήλωση που είπα χτες: ότι δήλωση του Νόμου 105 ότι δεν είμαι αντιμνημονιακός για να έχω θέση στο κόμμα δεν θα κάνω. Και πιστεύω ότι ο "φράχτης" που χτίζεται γύρω από το κόμμα να βγουν "εκτός" όλοι οι αντιμνημονιακοί, νομίζω θα του κάνει κακό. Τώρα, σε χρεωκοπία η χώρα δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς. Απλά μετά το μνημόνιο θα πληρώσουμε περισσότερο κόστος εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο απλός κόσμος. Και δεν είναι βέβαιο ότι θα σωθούμε γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία. Εγώ νομίζω ότι ήταν λάθος. Και νομίζω ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα γιατί ο κόσμος θα συνεχίσει να αντιδρά στο δρόμο. Αλλά πάντα είμαι της άποψης ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο κι όχι με τον τρόπο που έγινε χτες από μερικούς-μερικούς, οι οποίοι είχαν στόχο "άλλο" κι αμαύρωσαν τις συγκεντρώσεις του κόσμου».

Παναγιώτης Μελάς - Διαγραφείς βουλευτής Α' Πειραιώς της Ν.Δ.: «Έρχεται μεγαλύτερη ύφεση».

«Καταψήφισα το Μνημόνιο. Μετά την υπερψήφισή του χθες από την Βουλή, λέω το εξής: "Μακάρι να σωθεί η χώρα". Φοβάμαι όμως ότι ο ελληνικός λαός θα στριμωχτεί κι άλλο. Θα έπρεπε να είχαμε βρει χρήματα αλλού. Υπάρχουν μαύρα χρήματα στην Ελβετία, υπάρχει τόση φοροδιαφυγή. Δεν έπρεπε να κόψουμε χρήματα από τους μισθούς, αυτό μάς οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Είναι μεν το ευκολότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά και το χειρότερο για τον ελληνικό λαό».

Δημήτρης Παπαδημούλης - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Έρχονται μεγαλύτερη ανεργία και οξύτερες κοινωνικές αντιθέσεις»

«Ήταν μια Πύρρειος νίκη για το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και ένα μεγάλο στραπάτσο για τους κ. Α. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βιώνουν την αρχή του τέλους για τα μεγάλα κόμματα. Επίκειται μια ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Πίσω όμως από τους απαράδεκτους βανδαλισμούς και τις φωτιές, πίσω και από τις αναλύσεις για τους συσχετισμούς που προκύπτουν στο πολιτικό σκηνικό, κρύβεται η ουσία. Και η ουσία δεν είναι άλλη από το ότι πέρασαν άγρια μέτρα που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, οξύτερες κοινωνικές αντιθέσεις και που στο τέλος θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στην οικονομική και την κοινωνική χρεοκοπία».

Γιώργος Κατρούγκαλος - Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: «Διαλυμένη η οικονομία και αποσαθρωμένο το κοινωνικό κράτος»

«Ουσιαστικά, η ψήφιση του Νέου Μνημονίου όχι απλώς δεν δίνει διέξοδο, αλλά φέρνει πιο κοντά την άτακτη χρεωκοπία, από την άποψη ότι τα μεγέθη τα οικονομικά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία των συντακτών του μνημονίου. Κι αυτό θα συμβεί με μια οικονομία διαλυμένη και με τις δομές του κοινωνικού κράτους εντελώς αποσαθρωμένες. Επομένως η αντίθεσή μας, όσων είμαστε αντίθετοι στο μνημόνιο, δεν είναι μόνο στο επίπεδο του ότι αυτά τα μέτρα είναι άδικα και αντισυνταγματικά, αλλά και του ότι είναι πλήρως αναποτελεσματικά».