ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Αρχές Μαρτίου η απόφαση για το νέο δάνειο

Λ. Παπαδήμος: Αρχές Μαρτίου η απόφαση για το νέο δάνειο

Στις αρχές Μαρτίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη νέα χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν πολλά και κρίσιμα βήματα, «έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση».

«Ιστορικής σημασίας»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» και «απόφαση εθνικής ευθύνης» την υπερψήφιση του νέου μνημονίου από τους βουλευτές, προσθέτοντας ότι η απόφαση των βουλευτών ήταν «εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά».

«Ο Βορίδης παραμένει»

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος έκανε τρεις ανακοινώσεις στους υπουργούς. Πρώτον, ότι απεδέχθη τις πέντε από τις έξι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης, με εξαίρεση αυτήν του Μάκη Βορίδη.

«Έκανα αποδεκτές τις πέντε από τις έξι αυτές παραιτήσεις και ζήτησα από τον κ. Βορίδη να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Αυτή είναι η πρώτη ανακοίνωση που ήθελα να κάνω».

«Σύσκεψη για τα επεισόδια»

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε «τα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής. Είχα ήδη μια εκτενή συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή. Αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

«Προαπαιτούμενες ενέργειες»

Η τρίτη ανακοίνωση αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ και το PSI.

«Πολλά και κρίσιμα βήματα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση. Γι'' αυτόν το λόγο, ξεκινώντας από σήμερα μάλιστα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες- πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά, συστηματικά και συντονισμένα, προκειμένου οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος να έχουν υλοποιηθεί» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι προαπαιτούμενες ενέργειες είναι πολλές, και γι αυτό απαιτείται «συνεχής και απόλυτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παράλληλα με το υπουργικό, συνεδριάζει το Eurogroup-Working Group, το οποίο προετοιμάζει το έργο για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει, επομένως, να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Θα ήθελα πρώτα να εξετάσουμε αυτό το θέμα. Μετά, έχουμε στην ημερήσια διάταξη δύο άλλα σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να τα κλείσουμε σήμερα και θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους υπουργούς, στις παρατηρήσεις και επισημάνσεις σας να είστε, όσο το δυνατόν, σύντομοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.