ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Παραιτούμαι μόλις εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Βενιζέλος: «Παραιτούμαι μόλις εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως θα παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις 18 Μαρτίου - Περιμένει οι εκλογές να γίνουν σε έξι με επτά εβδομάδες από τώρα (δηλαδή στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου).

Την απάντηση για το πότε πρόκειται να αφήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έχω την υποχρέωση να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις», δηλώνει ο κ.Βενιζέλος σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha , ανοίγοντας έτσι το δρόμο για παραίτηση του μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

«Οι τελευταίοι εννιά μήνες είναι μήνες πολύ δύσκολοι και πάρα πολύ ενδιαφέροντες, βέβαια, για μένα. Είναι οι κρισιμότεροι μήνες της μακράς πολιτικής μου διαδρομής γιατί μπήκα σε μια μάχη ξέροντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», υποστηρίζει.

«Έγιναν και λάθη»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη του παραδέχεται ότι έγιναν και λάθη.

«Οι εταίροι μας, επίσης, δεν είχαν συνειδητοποιήσει το βάθος και την ένταση της κρίσης. Εν πάση περιπτώσει, η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να δώσουμε εξ αρχής λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Εάν δεν δίναμε κάποια στιγμή ριζική λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, δεν θα μπορούσαμε ποτέ ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας της χώρας».

Για τις σχέσεις με τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις συνομιλίες του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «του έχω πει πολλές φορές ότι ‘χαίρομαι γιατί πάντα ήσουν πάρα πολύ ειλικρινής και καθαρός απέναντί μου. Και ποτέ δεν έκρυψε την αντίληψή του πώς πρέπει η Ελλάδα να κάνει μια γενναία και ριζοσπαστική κίνηση σε σχέση με το δημόσιο χρέος.

Εγώ του εξήγησα από την αρχή ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν πράγματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ. Γιατί μια μεταβολή στο δημόσιο χρέος, μια διαγραφή δημοσίου χρέους με την Ελλάδα εκτός ευρώ θα ήταν δώρο άδωρο, λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε στην ίδια την υπόσταση της χώρας στις αναπτυξιακές της προοπτικές, στο επίπεδο μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, περιουσιών, στην αντοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο ιδιωτικό χρέος, στο δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο θα απέμενε και θα ήταν εκφρασμένο σε ευρώ, άρα λοιπόν η λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν και είναι αδιανόητη, καταστροφή, εκτός πάσης ιστορικής προοπτικής».

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως «πάντα υπάρχει και “Plan B” και “Plan C”, πάντα υπάρχει και πλάνο έκτακτης ανάγκης και θα σας μιλήσω και γι’ αυτά. Σημασία έχει ότι ο κ. Schaeuble έθετε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτή ήταν μια προσέγγιση η οποία ήταν ρεαλιστική. Τώρα το ερώτημα έχει και περαιτέρω ας το πούμε έτσι περιεχόμενο, ποιο είναι αυτό; Αν θέλετε να μείνετε στην Ευρωζώνη πρέπει να επανέλθετε σε δημοσιονομική σταθερότητα».

«Δεν είναι η κατάλληλα στιγμή για να μιλήσουμε για τους ομολογιούχους»

Για τους ιδιώτες ομολογιούχους που υπέστησαν το κούρεμα του PSI υποστήριξε πως «έχω αγωνιστεί πάρα πολύ για το θέμα. Η θέση του Eurogroup είναι απολύτως αρνητική γιατί έχουν εμφανιστεί ομολογιούχοι σε άλλες χώρες οι οποίοι δημιουργούν ζητήματα νομικών ευθυνών. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η συζήτηση τώρα, να ολοκληρώσουμε το PSI, να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακυκλώνουμε ιστορικά αυτή τη συζήτηση, χαϊδεύουμε αυτιά χωρίς να μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις”.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει στόχο μόνο τη νίκη

Για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «καλούμαι να διαχειριστώ και μια βαθιά κρίση της παράταξης. Η παράταξη όμως υπάρχει. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η κεντροαριστερά, το λαϊκό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, αυτό υπάρχει. Ναι, έχουμε πικράνει κόσμο, έχει απομακρυνθεί κόσμος, μας ασκεί κριτική. Ναι, η κριτική αυτή είναι σε πάρα πολλά σημεία μια δίκαιη κριτική.

Ναι, έχουμε ασκήσει και θα ασκήσουμε σκληρή αυτοκριτική. Βεβαίως, από την άλλη μεριά διατηρούμε το δικαίωμα να λέμε τη δική μας κριτική για τους άλλους, γιατί υπάρχουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και εδώ δεν διαλέγεις το απόλυτα καλό ή το απόλυτα ωραίo, αλλά κάνεις μια συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ προσώπων και κομμάτων που υπάρχουν και που δρουν μέσα στο λαό και μέσα στην κοινωνία.
Ναι, οι δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολύ κακές και θέλουμε να τις διαψεύσουμε γιατί ένα κόμμα με την ιστορία, την παράδοση και τον κεντρικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο τη νίκη στις εκλογές, την πρωτιά. Θέλει και πρέπει να έχει τον καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις».