ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άγνωστες συναντήσεις του Καραμανλή

Οι άγνωστες συναντήσεις του Καραμανλή

Το δρόμο της σιωπής επιλέγει ο Κώστας Καραμανλής και για την προεκλογική περίοδο ενώ όσο οι μέρες περνούν, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να προβεί σε κάποια δημόσια τοποθέτηση. «Ούτε δήλωση! Δεν προτίθεται -για την ώρα- να κάνει κάτι», λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Του Κώστα Λασκαράτου

Αν και ο άλλοτε πρώτος άνδρας της ΝΔ, μοιάζει σήμερα «άφαντος», στα μάτια της κοινής γνώμης, ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με παράγοντες της κοινωνικής ζωής, συνδικαλιστές, υποψηφίους βουλευτές και κομματικά στελέχη.

«Περισσότερο ακούει. Λιγότερο μιλάει», λένε άνθρωποι που τον έχουν δει από κοντά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περιγράφοντας τον πρώην πρωθυπουργό, ως ένα πρόσωπο που δείχνει να προβληματίζεται έντονα για την πορεία του τόπου αλλά και το οποίο δεν αγνοεί τα δημοσκοπικά ευρήματα και τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Πολλοί μάλιστα, διαβεβαιώνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός, ζητά από τους συνομιλητές του να «μπουν όλοι μπροστά» στην επερχόμενη εκλογική μάχη, στηρίζοντας τη ΝΔ.

Δέχθηκε 35 «γαλάζιους» βουλευτές

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός, δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, περισσότερους από 35 βουλευτές της ΝΔ. Πέραν των γνωστών πολιτικών του φίλων, Προκόπη Παυλόπουλου, Ευάγγελου Αντώναρου, Δημήτρη Σιούφα, Γιάννη Τραγάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι δημοσιογράφοι, είδαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή να περνούν το κατώφλι του γραφείου του Κώστα Καραμανλή και αρκετά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, όπως το νέο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Μάριο Σαλμά, ο οποίος είχε θητεύσει ως υφυπουργός Υγείας, στην τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι Νίκος Δένδιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εθεάθησαν επίσης να συνομιλούν με τον Κώστα Καραμανλή, όπως και οι Ανδριανός, Μπούρας, Καντερές και Παπαθανασίου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είδε και τους «αντάρτες» Βόζενμπεργκ, Βλάχο και Βαγιωνά.

Αν και ο ίδιος ζήτησε από όλους να βάλουν «πλάτη», ανταποκρινόμενος προφανώς στο κάλεσμα Σαμαρά για πανστρατιά, πολλοί από τους συνομιλητές του -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- δεν του έκρυψαν την αγωνία τους για τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, αφού η ΝΔ δείχνει να καρκινοβατεί μεταξύ 20-22%, ποσοστό που, εφόσον επαληθευτεί, δεν θα μπορέσει προσφέρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στο κόμμα.

Η σχέση του με τον Σαμαρά

Αν και έχει προ πολλού περάσει η εποχή των…παγετώνων, στη σχέση των δυο ανδρών, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, δεν έχουν μέχρι σήμερα τακτική επικοινωνία.

Οι δυο άνδρες πάντως, που μέχρι πρόσφατα, αντάλλασσαν ακόμη και τις εορταστικές τους ευχές μόνο γραπτώς, έχουν «υποχρεωθεί», το τελευταίο διάστημα να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας. Πρώτη αφορμή στάθηκε το πρόσφατο ταξίδι Σαμαρά στην Ρωσία. Ο αρχηγός της ΝΔ, θέλησε να ενημερωθεί προσωπικά από τον Κώστα Καραμανλή για τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, την περίοδο οπότε ο τελευταίος προέδρευε του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.

Οι δύο πολιτικοί, συναντήθηκαν και το βράδυ της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μνημόνιο ΙΙ. Ο Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε το γραφείο του Κώστα Καραμανλή, ως ένδειξη αναγνώρισης της θετικής του στάσης, απέναντι στην επιλογή της ηγεσίας να αλλάξει τροχιά και να στηρίξει, δια της ψήφου της, το Μνημόνιο.