ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες των πολιτικών αρχηγών με έντονο προεκλογικό «άρωμα»

Περιοδείες των πολιτικών αρχηγών με έντονο προεκλογικό «άρωμα»
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δουλεύουν δεδομένα με ορίζοντα το φθινόπωρο.
INTIME

Περιοδείες, συνεντεύξεις και σχεδόν καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις των αρχηγών, συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών. Η έντονη αυτή κινητικότητα οδηγεί στο εύλογα στο συμπέρασμα πως η οι εκλογές δεν είναι μακριά και πως τα κόμματα είναι αποφασισμένα να διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία εν μέσω θέρους.

Η πολιτική παράδοση στην Ελλάδα επιτάσσει τον σεβασμό των «μπάνιων του λαού». Όμως, το 2022 δεν είναι μία συνηθισμένη χρονιά. Όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τον πλανήτη, συνολικά. Μετά την πανδημία -η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμα- ήρθε ο μεγάλος πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω, είναι λογικό να κάνουν την εμφάνιση τους εκλογικά σενάρια. Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές τις τοποθετούν στις πρώτες Κυριακές του Οκτωβρίου. Το αν αυτές οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν, το γνωρίζει μόνο ένας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, το όλο κλίμα έχει έντονο προεκλογικό «άρωμα». Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Άλλωστε, θα ήταν εντελώς παράλογο να παραδεχθεί δημόσια ότι όντως σκέφτεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να απωλέσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που έχει στη διάθεση του.

Τα σημάδια που δείχνουν εκλογές - Στήνουν ψηφοδέλτια

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάει αρκετό κόσμο και ανακοινώνει ονόματα που θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, όπως έκανε προ ολίγων ημερών με τις Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Νικολάου και πριν λίγους μήνες με τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δουλεύουν δεδομένα με ορίζοντα το φθινόπωρο. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν εδώ και εβδομάδες ζητήσει από τα επιτελεία τους να έχουν «κλεισμένα» ψηφοδέλτια μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το ΚΚΕ δεν αγχώνεται ιδιαίτερα για αυτά, καθώς έχει την εμπειρία και τις οργανωτικές ικανότητες να τα ετοιμάσει σε χρόνο dt.

Περιοδείες και δημόσιες παρεμβάσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, είτε σε εκδηλώσεις, είτε μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Μεσσηνία, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και πριν από λίγα 24ωρα έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση. Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει στη Βόρεια Εύβοια και τοποθετήθηκε χθες στον ΣΕΒ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στη Βέροια και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία.

Όλα τα παραπάνω, έγιναν μόνο αυτή την εβδομάδα. Τις προηγούμενες εβδομάδες, υπήρχε παρόμοιο πρόγραμμα, κάτι που το συναντάμε σε τέτοια ένταση μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Η συζήτηση για την επόμενη κυβέρνηση

Τέλος, ουδείς μπορεί να μην παρατηρήσει το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για την επόμενη κυβέρνηση. Αν θα είναι, δηλαδή, αυτοδύναμη ή συνεργασίας – με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.

Τα σενάρια ποικίλουν. Όμως, στην κουβέντα μπαίνουν όλοι – πλην ΚΚΕ. Και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, δέχονται αντίστοιχες ερωτήσεις σε κάθε ευκαιρία.