ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» τους «κυρ Παντελήδες»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» τους «κυρ Παντελήδες»
Ο Αλέξης Τσίπρας.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι οι πανευρωπαϊκές αρνητικές πρωτιές που καταγράφουν οι τιμές στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών.

Για πολλές δεκαετίες, η συμμαχία ανάμεσα στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και στα κόμματα εξουσίας, έχτισε τον δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που γνωρίσαμε στη χώρα μας επί 30 και πλέον, έτη. Στα χρόνια των μνημονίων αυτή η συμμαχία κλονίστηκε σε μεγάλο βαθμό -τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τη Χαριλάου Τρικούπη- με αποτέλεσμα την εκλογική «εκτίναξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «νοικοκυραίοι», όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνονταν η Αριστερά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες η φορές που τους προσέδιδε τον χαρακτηρισμό του «κυρ Παντελή», δηλαδή του «πρωταγωνιστή» του ομώνυμου τραγουδιού του Πάνου Τζαβέλλα, το οποίο και περιέγραφε τη ζωή ενός «νοικοκυραίου».

Φαίνεται, όμως, σήμερα, πως η Κουμουνδούρου επιχειρεί να απευθυνθεί στη λεγόμενη μεσαία τάξη που παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας στο επίκεντρο του λόγου της την ακρίβεια, τις προεκλογικές κυβερνητικές υποσχέσεις που ουδέποτε εκπληρώθηκαν, αλλά και την υπόθεση Λιγνάδη.

«Ακρίβεια Μητσοτάκη»

Οι άνθρωποι που θεωρούσαν πως ανήκουν στη μεσαία τάξη, ήταν εκείνοι που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις με μια -σχετική- ευκολία. Ο πληθωρισμός, όμως, σε μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να δυσκολεύει κατά πολύ και όσους είχαν επιβιώσει την περίοδο των μνημονίων.

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργεια γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα καύσιμα στη χώρα μας είναι ακριβότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη σφραγίδα της Κομισιόν, πλέον, τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ξεφύγει, ενώ ακόμα και οι διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου φαίνονται άπιαστο όνειρο για πολλούς.

Πέρα από το αντικειμενικό πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι οι πανευρωπαϊκές αρνητικές πρωτιές που καταγράφουν οι τιμές στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών.

«Το κράτος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια ιδιωτών, αλλά βγάζει υπερκέρδη και το ίδιο από την αισχροκέρδεια αυτή. Αρνούμενη η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έφτασε να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο», δήλωσε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Με απλά λόγια, η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περικλείει ολόκληρη την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «ακρίβεια» Μητσοτάκη.

Κοροϊδία μικρομεσαίων επιχειρηματιών

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν εκείνες που πλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό την κρίση του κορονοϊου. Η επιστρεπτέα προκαταβολή τους έδωσε μια παράταση ζωής. Τώρα, όμως, χιλιάδες ΕΒΕ βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η κυβέρνηση τους ζητάει την επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν εκείνες τις ημέρες, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει γίνει «παντιέρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «κυβερνητική κοροϊδία προς τη μεσαία τάξη» την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνοντας μια σειρά από μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο «φλερτάρει» ανοιχτά τη μεσαία τάξη, η οποία και εν πολλοίς του γύρισε την πλάτη στις εκλογές του 2019.

Η υπόθεση Λιγνάδη

Η αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, λίγη μετά την καταδίκη του σε 12 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό δύο ανηλίκων, προκάλεσε την κύματα οργής σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Μάλιστα, η άκομψη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για αυτή την απόφαση του δικαστηρίου που έλαβαν χώρα σε μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα ανά την Ελλάδα, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

Η προσπάθεια της να αποδώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις -και αυτές των καλλιτεχνών- στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έπεσαν στο κενό. Μια βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι η απελευθέρωση του καταδικασμένου για βιασμούς ανηλίκων, Λιγνάδη, έχει ενοχλήσει έντονα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Η Κουμουνδούρου, τροφοδοτούμενη και από τις σπασμωδικές κινήσεις της Λίνας Μενδώνη, κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση για προσπάθεια «κάλυψης του εκλεκτού της», χρησιμοποιώντας μια ρητορική που ενδεχομένως να ακούγεται θελκτική ακόμα και για τους συντηρητικούς πολίτες.

Σχετικές ειδήσεις