ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια πολύ κρίσιμη προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μια πολύ κρίσιμη προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ενδεχομένως ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της συζήτησης του με τους πολιτικούς αρχηγούς, την περασμένη Κυριακή.

Όσοι μπορούν να διαβάσουν τα πρακτικά αυτής της συνάντησης, δεν στέκονται στο «θρίλερ» του περίφημου πλέον non paper που φέρεται να ανήκει στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά στο γεγονός ότι ο κ. Κάρολος Παπούλιας, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της συνάντησης αυτής, θέτει κατά κάποιον τρόπο τους πολιτικούς αρχηγούς ενώπιον των ευθυνών τους, περιγράφοντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επικαλείται επ' αυτού τις ενημερώσεις που του έγιναν από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δίνει κι ένα τόνο δραματικότητας στη στιγμή.

Παράλληλα, όταν κάνει γνωστό, σχεδόν αμέσως μετά απ' αυτή την αποστροφή του λόγου του, ότι αυτά τα πρακτικά θα δοθούν στη δημοσιότητα, χτυπά «καμπανάκι» σε όλους τους παριστάμενους για την κρισιμότητα των στιγμών.

Είναι σαν να τους προειδοποιεί: «αυτή είναι η κατάσταση στο σύστημα και θα ενημερώσω τον ελληνικό λαό για το θέμα».

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για να περάσουμε στην επόμενη φάση της ιστορίας, εκεί όπου τίποτα δεν μένει πλέον κρυφό από κανέναν.

Ούτως ή άλλως, οι ίδιοι οι τραπεζίτες, εδώ και πολύ καιρό, ζητούν άμεσα λύσεις για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων και το γεγονός ότι η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησής τους έχει «κολλήσει», είναι κάτι το οποίο τους έχει προβληματίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αλλά δεν βρίσκουν ανταπόκριση…