ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πότε προκηρύσσει εκλογές ο Μητσοτάκης και πότε διαλύεται η Βουλή

Εκλογές 2023: Πότε προκηρύσσει εκλογές ο Μητσοτάκης και πότε διαλύεται η Βουλή

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, καθαρός δρόμος για ανακοίνωση εκλογών – Η 10η Μαρτίου πιθανότερη ημερομηνία διάλυσης της Βουλής – Δύο υπουργικά συμβούλια μέχρι την προκήρυξη των εκλογών

«Οι εκλογές δεν θα αργήσουν πολύ», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι δίνοντας το σήμα για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες κάτι που διεφάνη και από την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Το πρώτο ορόσημο σχετίζεται με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου. Στη διάρκειά της, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Το δεύτερο ορόσημο σχετίζεται με μία ακόμα συνεδρίαση της ομάδας των υπουργών, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα έχει χαρακτήρα απολογισμού των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 και η λήξη της θα…ξετυλίξει το μίτο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων για τις εκλογές.

Η τελευταία συνεδρίαση θα είναι όπως λέμε πανηγυρική και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα είναι η 9η Απριλίου. Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει εκτός απροόπτου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και στις 10 του μήνα θα διαλυθεί η Βουλή για να στηθούν οι κάλπες την Κυριακή των Βαΐων.

Όσον αφορά τη διάλυση της Βουλής, αυτή θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου και τούτο διότι σύμφωνα με δηλώσεις του ο υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη οι εκλογές δε θα έχουν προκηρυχθεί έως τις 4 Μαρτίου, που θα γίνει ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, για την δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, οι εκτιμήσεις είναι πως θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, στις 28 του μηνός.

Η καθυστέρηση αυτή, των 49 ημερών, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τις πρώτες εκλογές έχουμε Πάσχα, που σημαίνει ότι τα πρωτοδικεία θα καθυστερήσουν να εκδώσουν οριστικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των εκλογών.