ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία για να γίνουν πράξη οι διαγραφές του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία για να γίνουν πράξη οι διαγραφές του Κασσελάκη
Newsbomb.gr

«Μπουρλότο» έχει βάλει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, με την απόφασή του να διαγράψει ιστορικά στελέχη του κόμματος μέσα από αναρτήσεις στα social media. Γιατί δεν είναι εύκολο να… ξεφορτωθεί τους «αντιφρονούντες» και ποια είναι τα απαιτούμενα βήματα. Πώς θα κυλήσει η επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέγα θέμα έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ένα βήμα… πριν τη διάλυση. Αυτό παραδέχθηκαν και στην κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος οι οποίοι δεν είχαν πάρει θέση για όλα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στο κόμμα, μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Με τη δήλωση που εξέδωσαν, ωστόσο, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις και ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, οι δύο γραμματείς του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης και Ράνια Σβίγκου, προχώρησαν με τη σειρά τους σε κοινή δήλωση η οποία είχε περισσότερο ενωτικό χαρακτήρα. Όπως υπογράμμισαν, θα πρέπει για το καλό της παράταξης και της κοινωνίας να μπει «το εγώ κάτω από το εμείς», έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ξανά ενότητα, πυγμή και σοβαρότητα για να ασκήσει τα καθήκοντά του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα… μαχαίρια, όμως, έχουν βγει από τα θηκάρια και οι διαγραφέντες έχουν απασφαλίσει κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει αύριο, Τετάρτη (25/10), από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ την Πέμπτη (26/10) συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο στην Κουμουνδούρου. Προφανώς και τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει πλήρως τις αποφάσεις του, πλην όμως, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάνει λόγο για «αποκεφαλισμούς» που «δεν έχουν θέση στην Αριστερά». Επιπλέον, δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιτύχει εν τέλει τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συγκεκριμένη στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα γίνει για τους Στέφανο Τζουμάκα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κωτσακάς, εξήγησε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα του κόμματος να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα διαγραφούν ή όχι τα στελέχη.

«Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή (…) Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κωτσακάς στην ΕΡΤ και συνέχισε λέγοντας: «Με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό μας, με βάση τα κείμενα που υπάρχουν, τον Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτός έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας».

Σε ερώτηση για το αν θα προκύψουν κι άλλες διαγραφές, απάντησε: «Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή. Τα πρόσωπα λοιπόν που έχουν παραπεμφθεί είναι τέσσερα μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα (…) Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η παραπομπή είναι δικαίωμα, ενδεχομένως και υποχρέωση σε κάποιες περιπτώσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος για την τήρηση του καταστατικού, όπως λέει το τελευταίο άρθρο του καταστατικού».

«Εμείς λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μια καταγγελία στα χέρια μας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συγκροτούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είναι πενταμελής. Συγκροτούμε σε πρώτη φάση ένα τριμελές, το οποίο αναλαμβάνει όλη την προδικασία, δηλαδή να ακούσει τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο, να ακούσει κάποιους μάρτυρες που θα προτείνει ο καθένας και ταυτόχρονα να συλλέξει όποιο υλικό υπάρχει στη δημοσιότητα (…)», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωτσακάς είπε ακόμα ότι: «Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο. Κατά συνέπεια είναι εντολοδόχος του συνεδρίου και απολογείται στο συνέδριο. Αυτό το όργανο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει μια κλίμακα ποινών ή πιο αυστηρές ποινές: είναι η διαγραφή ή η αναστολή ιδιότητας μέλους σε περίπτωση που επιλέξουμε – προσανατολιστούμε για μια από τις δύο αυστηρότερες ποινές. Χρειαζόμαστε γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο καταγγελλόμενος. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, εμείς θα ζητήσουμε μια γνωμοδότηση είτε από την Πολιτική Γραμματεία είτε από την Κεντρική Επιτροπή. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Κωτσακάς υπογράμμισε πως δέχθηκε να μιλήσει δημόσια, μόνο για να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται. «Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκ της θεσμικής μου ιδιότητας, δεν μου επιτρέπεται να προχωρώ σε αξιολογικές κρίσεις», σημείωσε καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν πήρε θέση για το «καυτό» ζήτημα της διαφαινόμενης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη δημιουργία νέου κόμματος από μερίδα εξ όσων αποχώρησαν.

Σχετικές ειδήσεις