ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στον «αέρα» εν αναμονή της επιστροφής Κασσελάκη - Ο Τσακαλώτος πήρε το «όπλο» του

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στον «αέρα» εν αναμονή της επιστροφής Κασσελάκη - Ο Τσακαλώτος πήρε το «όπλο» του

Ήταν σαφές πως ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας, δεν θα μπορούσε να σιωπήσει μπροστά στην «εκπαραθύρωση» των συντρόφων του από τον Στέφανο Κασσελάκη

Την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αναμένουν στην Κουμουνδούρου, ευελπιστώντας πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βοηθήσει στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωκομματικής έντασης.

Κάτι τέτοιο, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο, καθώς η «Ομπρέλα», μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου, απαντά στις συνεχείς επιθέσεις και τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας.

Το «τσίμπημα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ήταν σαφές πως ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας, δεν θα μπορούσε να σιωπήσει μπροστά στην «εκπαραθύρωση» των συντρόφων του από τον Στέφανο Κασσελάκη. Επομένως, η παρέμβαση του, μέσω της οποίας θέτει ανοιχτά ζήτημα διάσπασης, ανατροφοδότησε την ένταση.

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε: «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή».

Η προειδοποίηση της ηγεσίας

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς από την Κουμουνδούρου εναντίον των Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί «υπονομευτών», οι οποίοι στράφηκαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη, στηρίζοντας επί της ουσίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας πως δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου.

Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του, ενώ θεωρού ότι υπήρξε «δημόσια ομολογία» ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος, κάτι που όπως λένε, «προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει ότι οι κομματικές πηγές έκλεισαν την ενημέρωση με μια τοποθέτηση που μοιάζει με τελεσίγραφο κατά πάντων. «Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ζητά η «Ομπρέλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομπρέλα», που αριθμεί 9 μέλη στην Πολιτική Γραμματεία, ζητά την έκτακτη συνεδρίαση οργάνου, προκειμένου να συζητήσει τα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα τα τελευταία 24ωρα και τα οποία έχουν προκαλέσει μια αντιπαράθεση εκτός ορίων.

Μάλιστα, η «Ομπρέλα» κυκλοφορεί και κείμενο υπογραφών για τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, με όλες τις ενδείξεις να αναφέρουν ότι δεν θα το υπογράψουν μόνο τα δικά της στελέχη, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου, όπως και πρόσωπα που η υπογραφή τους θα θεωρηθεί έκπληξη.

Είναι προφανές ότι αντιπαράθεση θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα, τουλάχιστον μέχρι και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πάντα.

Σχετικές ειδήσεις