ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και αρχηγοί για τρόικα και προγραμματικές δηλώσεις

Σαμαράς και αρχηγοί για τρόικα και προγραμματικές δηλώσεις

Με το φόβο της τρόικας και όλα τα πιθανά σενάρια για την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη. Μετά τη δίωρη συνεργασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι έγινε μία πρώτη προσέγγιση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ στο ίδιο διάστημα θα ορκιστεί και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η είδηση αυτή βγήκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, η οποία έγινε στην οικία του πρώτου, στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προέβησαν σε μία πρώτη προσέγγιση των θέσεων που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικας για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Τις λεπτομέρειες έχει αποκαλύψει από το μεσημέρι το Newsbomb.gr.

Επιπροσθέτως, έγινε μία πρώτη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι έγινε μία αναλυτική συζήτηση επί του πλαισίου της κυβερνητικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην φιλοευρωπαϊκή πολιτική που πρέπει να διατηρήσει η χώρα.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να κάνει προσεκτικά βήματα όσο αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση, ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό του τόσο στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του Δημοσίου, όσο και στην αδυναμία είσπραξης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τέλος της συνάντησης με τους αρχηγούς και αφότου αποχώρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ο κ. Σαμαράς συσκέφθηκε με δύο πρόσωπα για λεπτά ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίοι αποχώρησαν από την οικία του πρωθυπουργού γύρω στις 21:00.