ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία «ΟΧΙ» της Τρόικας και τα δύο «ΝΑΙ» της τρικομματικής

Τα τρία «ΟΧΙ» της Τρόικας και τα δύο «ΝΑΙ» της τρικομματικής

«Πήρατε το μέγιστο δυνατό» απάντησε η Τρόικα μέσω email στην Αθήνα για τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Την Τρίτη ξεκινά η ώρα της κρίσης στη βουλή. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να βγει μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου και να κάνει την ανακοίνωση ότι η τρόικα έκοψε κάθε συζήτηση για τα αιτήματα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν τρία «ορθά» και «κοφτά» «ΟΧΙ», στα αιτήματα Βενιζέλου και Κουβέλη τα οποία ήταν κυρίως:

-Διατήρηση του επιδόματος γάμου στο 10% του μισθού

-Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

-Αυξημένο ρόλο της βουλής στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων

Οι διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να περάσουν μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενώ το ένα και μοναδικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και εργασιακά δεν θα ψηφιστεί από το κόμμα του κ. Κουβέλη - εκτός απροόπτου - το οποίο θα προέλθει ενδεχομένως από μία απευθείας συνεννόηση του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ από την ΔΗΜΑΡ και τους βουλευτές της είναι πιο πιθανόν να ακουστεί απλά … «παρών».

Το ένα «όχι» της τρικομματικής

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης ενημερώθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την άρνηση της Τρόικας να δεχτεί τις προτάσεις του. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για την κυβέρνηση και ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ η ΔΗΜΑΡ απευθύνεται στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους επικεφαλής της Τρόικας, ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των εργασιακών. Στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν πως «ο ρόλος της Τρόικας είναι συγκεκριμένος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε ως Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ στις ευρωπαϊκές ηγεσίες». Και συνεχίζουν λέγοντας: «υπογραμμίζουμε πως δεν απευθυνόμαστε στην Τρόικα, αλλά στους Ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

Το δεύτερο «ναι» στα μέτρα θα έρθει από το ΠΑΣΟΚ

«Είπαμε ότι στηρίζουμε κυβέρνηση 4ετίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αυτό θα κάνουμε». Με αυτή τη φράση κύκλοι του ΠΑΣΟΚ απαντούν για τις προθέσεις τους και διαχωρίζουν την θέση τους από την όποια επιλογή κάνει η ΔΗΜΑΡ για το πακέτο των μέτρων. Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου τα στελέχη συμφώνησαν πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ως κόμμα ευθύνης, πρώτον, να επιδιώξει βελτιώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή και, δεύτερον, να στηρίξει την κυβέρνηση όχι στα λόγια, αλλά στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

«Tο ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει επίσημα αύριο τη θέση του, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε ότι αφορά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι «ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται ούτως ή άλλωστε σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά φυσικά και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις».

Και προσθέτουν πως «η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της 12/11». Ξεκαθαρίζουν, πάντως, πως «το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων», πετώντας ουσιαστικά και από την Ιπποκράτους πλέον το «μπαλάκι» στη ΔΗΜΑΡ, καθώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έλαβε και εκείνο αρνητική απάντηση από την Τρόικα, αλλά δεν προτίθεται να καταψηφίσει τα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Καταργούν το Κοινοβούλιο οι δανειστές

Ντράγκι: Κάποιες κυβερνήσεις έχουν χάσει την εθνική τους ανεξαρτησία

Συνάντηση Βρούτση – Κουβέλη για τα εργασιακά