ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κρυμμένος θησαυρός ύψους 427 δισεκατομμυρίων ευρώ νότια της Κρήτης!

Ο κρυμμένος θησαυρός ύψους 427 δισεκατομμυρίων ευρώ νότια της Κρήτης!

Σε 427 δισ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, η οποία ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα συγκεκριμένα αποθέματα υδρογονανθράκων που ελέγχει η Ελλάδα.

Μάλιστα, με την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές γερμανική τράπεζα μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ , δηλαδή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, παράλληλα, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δισ. ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020.

Η γερμανική τράπεζα κάνει δε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Διευκρινίζεται ότι οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Οι γείτονές μας αντιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο χώρο του φυσικού αερίου και γι' αυτό επεκτείνουν τις προκλήσεις τους σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην Κρήτη, την Κύπρο και νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα με πολλούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες ο υποθαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ- Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις κυβικών μέτρων.

Αποθέματα που αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια!

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις κυβικά τότε καταλαβαίνει για τι αστρονομικά ποσά μιλάμε...

Πως λοιπόν, προσπαθούν οι κυβερνώντες μας να μας πείσουν ότι είμαστε μία φτωχή χώρα που δεν μπορούμε να κρατηθούμε από πουθενά;

Μήπως δε γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα; Ή μήπως ο ορυκτός πλούτος αποτελεί για αυτούς κάτι ασήμαντο;