ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Μόνη λύση το «κούρεμα» για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Νότο

Α. Τσίπρας: Μόνη λύση το «κούρεμα» για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Νότο

Τελική λύση για την κρίση χρέους ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας μια διεθνή διάσκεψη που θα αποφασίσει ένα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ως τη μόνη βιώσιμη λύση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», σημειώνει ότι οι ξένοι δανειστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αντιμετωπίστηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «χαρισματικός» πρόεδρος του «δημοφιλέστερου κόμματος» της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τονίζει ότι όσο οι πιστωτές αναβάλλουν το κούρεμα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Όσο για την τελευταία συμφωνία αναφέρει ότι «ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που θα κάνει θα είναι να διαιωνίσει την αβεβαιότητα. Η κ. Μέρκελ πρέπει να πει στους Γερμανούς πριν από τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας προτείνει «μια διεθνή διάσκεψη στη βάση των αρχών αυτής που πραγματοποιήθηκε το Λονδίνο το 1953, με την οποία η Γερμανία απαλλάχθηκε από το 60% του χρέους της. Θέλουμε να καταλήξουμε με τους εταίρους μας σε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν έχει σημασία το πού θα γίνει η διάσκεψη, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Ζητάμε χρόνο, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη».

Επίσης, προσθέτει ότι οι τόκοι που δεν θα καταβάλλονται κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Θα ήταν μια λύση με την οποία και οι δύο θα κέρδιζαν».