ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λίστα Λαγκάρντ δημιουργεί «πολεμικό» κλίμα

Η λίστα Λαγκάρντ δημιουργεί «πολεμικό» κλίμα

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των κομμάτων για το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ, με τους πάντες να παίρνουν θέση και να γίνεται πλέον δημόσιος διάλογος σχετικά με τα πρόσωπα στα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Real News», ζητεί να έρθουν «όλα στο φως» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, να αποκατασταθεί η όποια βλάβη του Δημοσίου και να διαλυθεί η καχυποψία, δυστυχώς, μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης για συνενοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως ο Ευ. Βενιζέλος φέρει πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή». Δεν αποκλείει επίσης κλήση στην επιτροπή του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καθώς όπως σημειώνει, «η επιτροπή θα κρίνει ποιους θα καλέσει».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Σκάι» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, παρατήρησε με τη σειρά του ότι το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία για να διαπιστωθεί με ακρίβεια πότε αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ». Σημείωσε ωστόσο ότι εξ’ όσων γνωρίζει, η υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Για πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες γύρω από την υπόθεση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να συνδράμουν στο μέτρο που τους αναλογεί, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, o κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι έχουν προκύψει και ποινικές ευθύνες τόσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τον κ. Βενιζέλο, ενώ όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες σημείωσε:

«Ποιος αμφισβητεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ξέρει τι κάνει ο πρώτος στην τάξη υπουργός του; Αυτό δεν είναι μια τεράστια πολιτική ευθύνη; Ποιος αμφισβητεί ότι όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου δεν πέρασε και από τη δική του υπηρεσία αυτή η περιβόητη λίστα; Ποιος αμφισβητεί ότι ο κ. Σαμαράς όταν ανέλαβε την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές και με τον κ. Στουρνάρα δεν ήξερε ότι βοά ο τόπος γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έκανε τα πάντα για να την αποσιωπήσει;».

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Τέρενς Κουίκ ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στη Real News ότι το κόμμα του Π. Καμμένου δεν θα στηρίξει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εάν εξαιρεθεί ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θα πρέπει να μπει τέλος στις μαφίες των συγκαλύψεων».

Στο μεταξύ, διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή. «Η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν συγχωροχάρτι στους υπευθύνους για το σκάνδαλο Λαγκάρντ. Η συγκάλυψη των ενόχων δεν θα περάσει», ανέφερε σε σχόλιό της.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Χρυσή Αυγή απέστειλε επιστολή προς βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ανεξάρτητους βουλευτές καλώντας τους να συνυπογράψουν την πρότασή της για σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου.

«Όπως η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρέπει να περιοριστεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως θέλει η συγκυβέρνηση, έτσι και η προσοχή του λαού δεν πρέπει να μείνει μόνο στην απόδοση ευθυνών αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσει τα μέτρα, που τον τσακίζουν», υπογράμμισε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε χθεσινό σχόλιό του.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση»

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται πάντως να έχει δηλώσει στο περιβάλλον του ότι γνωρίζει ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας.

«Από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε», φέρεται να υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης:

Τι ειπώθηκε στη χτεσινή «πράσινη» γιάφκα...

«Δεν θα στηρίξουμε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εάν εξαιρεθεί ο Παπανδρέου»

Χρυσή Αυγή: Η συγκάλυψη των ενόχων δεν θα περάσει

Παπακωνσταντίνου: Ξέρω ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ

Προβόπουλος, Αντρίκος Παπανδρέου κι ο συνδετικός κρίκος της “Lazard”

Πάγωνε τα πρόστιμα της ξαδέρφης του!