ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε Σαμαρά: Εγώ ιδιωτικοποιώντας ξεπέρασα τη κρίση

Ερντογάν σε Σαμαρά: Εγώ ιδιωτικοποιώντας ξεπέρασα τη κρίση

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν και οι δύο, στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Κατάρ κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Four Seasons», στο ίδιο όπου διαμένει και ο Τούρκος πρωθυπουργός που συμπτωματικά επισκέπτεται τη Ντόχα την ίδια χρονική περίοδο. Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 4 και 5 Μαρτίου για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς για τη δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (η πρώτη είχε γίνει στην Αθήνα την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γ.Παπανδρέου).

Ερντογάν: Εγώ με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, για πολλές από τις οποίες (όπως μαρίνες ή η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Τούρκοι επιχειρηματίες. Εγώ με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Ερντογάν στον κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση ήταν παρόντες από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και από ελληνικής ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα των ιμάμηδων στη Θράκη, για το οποίο πριν από δέκα μέρες υπήρξε δημόσια παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποδείκνυε στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιεροδιδασκάλων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, πως οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα, ότι η ένταξη των μουσουλμάνων ιερομένων στην Θράκη σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, συνιστά αναβάθμισή τους και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς έθεσε και το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».