ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ονόματα Παπανδρέου και τους συγγενείς του έψαχνε ο Παπακωνσταντίνου

Τα ονόματα Παπανδρέου και τους συγγενείς του έψαχνε ο Παπακωνσταντίνου

«Η αλλοίωση δένεται, απομένει να τεκμηριωθεί και ο δόλος», υποστηρίζουν τα μέλη της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ


Τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ώρες μετά την παραλαβή της λίστας από τις γαλλικές αρχές, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να ψάξει για λογαριασμούς που αντιστοιχούν στα ονόματα «Παπανδρέου», «Παπακωνσταντίνου» και άλλα που παραπέμπουν σε γνωστούς επιχειρηματίες, όπως προκύπτει πλέον ξεκάθαρα από την πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποίησε στο USB η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι εξηγείται και ο ζήλος του πρώην υπουργού να δουλεύει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα για ένα θέμα που μετά έμεινε ή μάλλον άφησε εν γνώσει του αναξιοποίητο, χαμένο σε ντουλάπια συνεργατών...

Προφανώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε να αγωνιά μόνο για το δικό του όνομα, αλλά κυρίως για το αφεντικό του!

Εδώ βέβαια αξίζει να υπενθυμίσουμε τα όσα είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός, με το που «έσκασε» η βόμβα της λίστας Λαγκάρντ, τότε που ακόμα πίστευε ή ήθελε να ελπίζει ότι η υπόθεση θα πάει για «κουκούλωμα» και ότι κανείς δεν θα τολμήσει να τα βάλει με το «σύστημα της διαπλοκής», του οποίου ήταν πρωτοπαλίκαρο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, είχε προσπαθήσει να βγάλει από το κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό και προϊστάμενό του, ισχυριζόμενος ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν γνώριζε και δεν ρώτησε ποτέ για τα ονόματα που περιελάμβανε η λίστα, ενώ παράλληλα ως καλός υποτακτικός είχε «καθαρίσει» και για τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, ισχυριζόμενος ότι η εμπλοκή του ονόματός της με τη λίστα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Επιπλέον, είχε εκστομίσει και το αμίμητο ότι «ο υπουργός του μνημονίου είχε και άλλα πράγματα να κάνει» και πως «μη φανταστείτε ότι περνούσα τα βράδια μου μελετώντας τη λίστα».

Που να το φανταζόταν ότι λίγο καιρό μετά θα έβγαιναν στη φόρα οι «μεταμεσονύχτιες ενασχολήσεις« του!

«Η αλλοίωση δένεται»

Με το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. στα χέρια τους, για τους βουλευτές της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επεξεργασία και η αλλοίωση της λίστας έγινε την περίοδο που αυτή βρισκόταν στα χέρια του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το μόνο που απομένει είναι τεκμηριωθεί και ο δόλος του πρώην Τσάρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για απλό πταίσμα.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, η επιτροπή έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. «Αναμένουμε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το εάν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του υπουργού δικαιολογούν τις καταθέσεις, για τις κινήσεις των λογαριασμών τους, καθώς και το για το πότε επαναπάτρισαν τα χρήματα που είχαν στην HSBC», υποστηρίζουν βουλευτές της Επιτροπής.

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός», είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν ο πρώην υπουργός, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του για το μείζον αυτό θέμα. Άραγε σήμερα θα μπορούσε να δηλώσει τα ίδια; Πιθανότατα ναι, αν κανείς αναλογιστεί το θράσος που έχουν επιδείξει και στο παρελθόν πρόσωπα που εμπλέκονταν σε αντίστοιχης σοβαρότητας ζητήματα.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό το γεγονός πως το κουβάρι σιγά-σιγά ξεμπλέκεται και οι υπεύθυνοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από το εδώλιο. Μένει να αποδειχθεί αν οι ιθύνοντες θα τολμήσουν να «διαβούν τον Ρουβίκωνα»...

Διαβάστε επίσης:

Μεσάνυχτα και από τον υπολογιστή του Παπακωνσταντίνου η αντιγραφή

Κατασχέθηκαν οι υπολογιστές που έγινε η αντιγραφή της λίστας Λαγκάρντ

Τι γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου για την οικονομία το 2009