ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαιτεί να παραμείνει το χαράτσι και εκβιάζει με τη δόση η τρόικα

Απαιτεί να παραμείνει το χαράτσι και εκβιάζει με τη δόση η τρόικα

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης για το θέμα που έχει ανακύψει με το χαράτσι στα ακίνητα.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταφέρει να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει το νέο φόρο για τα ακίνητα, εντάσσοντας σε αυτόν και τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, υπολογίζοντας να εισπράττει 3.5 δις ευρώ το χρόνο, επαναφέρει το χαράτσι της ΔΕΗ.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το επιτελείο του, ότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της Ν.Δ και ότι πολύ δύσκολα θα αποφεύγονταν σοβαρές απώλειες στην ψήφιση του νόμου που είχε ετοιμάσει ο κ. Στουρνάρας.

Μεγάλες απώλειες θα υπήρχαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενώ και η ΔΗΜΑΡ ήταν μάλλον απίθανο να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα ζητώντας να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των δανειστών αφού σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην ψυχολογία των πολιτών δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα η υπερφορολόγηση των ακινήτων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες και φέρνουν την κυβέρνηση ενώπιον σκληρών διλημμάτων.

Όπως ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο κ. Στουρνάρας και αυτός με τη σειρά του, τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, η τρόικα απαιτεί να συνεχίσει να εισπράττεται το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μάλιστα σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η απαίτησή της εκβιάζει με την καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η τρόικα, ακόμα και αν κάποτε ψηφιστεί νέος φόρος για τα ακίνητα, απαιτεί αυτός να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αφού τον θεωρεί το μόνο εγγυημένο και αξιόπιστο τρόπο είσπραξης, ενώ ζητά να αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο για όσους δεν το πληρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της τρόικας περιλαμβάνει την είσπραξη 3.5 δισ. ευρώ το χρόνο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το συγκεκριμένο θέμα , τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Κουβέλης έχει εκτεθεί , δηλώνοντας την αντίθεσή του.

Εάν αποφασιστεί η παράταση του συγκεκριμένου μέτρου αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου , που και αυτή πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή εντός 40 ημερών.

Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να το περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα θα σαρώσει τα πάντα με έναν ακόμα εκβιασμό

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με νεύρα τεντωμένα