ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά το «μπαϊράκι» Βενιζέλου

Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά το «μπαϊράκι» Βενιζέλου

-Απειλεί ακόμα και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

-Πώς μεταφράζεται η στάση Βενιζέλου και πώς σκοπεύει να τον αντιμετωπίσει ο Σαμαράς

Δυσφορία και προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αιφνιδιαστική κίνηση Βενιζέλου να ζητήσει «εδώ και τώρα» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να τραβήξει το σχοινί και να απειλήσει ακόμα και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον Φ. Κουβέλη.

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων χτύπησε το τηλέφωνο του Φ. Σαχινίδη.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, οποίος ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη να μεταφέρει στον κ. Στουρνάρα το επίσημο αίτημα του ΠΑΣΟΚ «να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%».

Ο Γιάννης Στουρνάρας τα... έχασε. Στη συνέχεια είπε να το θέσουμε τον Ιούνιο στη διαπραγμάτευση.

«Ένιωσα έκπληξη και απορία με τη στάση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας στο φως την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.

Από τη Συγγρού τονίζουν πως πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα από την πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος όπως τονίζουν δεν μπορεί να κρύψει το τεράστιο «Εγώ « του.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι "τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο".

Πώς μεταφράζεται η στάση Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κερδίσει πόντους από την παρέμβαση του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ανακάμπτει και ο κ. Βενιζέλος αναζητά εναγωνίως τρόπους για να κρατήσει το Κίνημα ζωντανό. Παράλληλα θέλει να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν πως ο ίδιος «κατάντησε» το ΠΑΣΟΚ «ουρά του Σαμαρά».

Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί πως ο πρωθυπουργός πιστώνεται προσωπικά και για το κόμμα του όλα τα θετικά σημεία της συγκυβέρνησης, ενώ μοιράζει το πολιτικό κόστος σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατ’ ουσίαν, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα την αναμόρφωση της σημερινής κυβερνητικής ισορροπίας: να αναγκάσει δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά σε μια συνολική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας που αυτή στηρίζεται ,και τέλος, την άμεση πραγματοποίηση του ανασχηματισμού και τη στελέχωση της κυβέρνησης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η τακτική Βενιζέλου εκτιμάται ότι θα αναγκάσει σε περισσότερο «αντιπολιτευτική γραμμή» και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τους υψηλούς τόνους και τις διαφοροποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.