ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βαβέλ» η τρικομματική για τον αντιρατσιστικό νόμο

«Βαβέλ» η τρικομματική για τον αντιρατσιστικό νόμο

-«Μπλόκο» στο νομοσχέδιο πριν φτάσει στην Ολομέλεια σχεδιάζει η ΝΔ

-Γιατί Βενιζέλος και Κουβέλης αποφάσισαν να συγκρουστούν με τον Σαμαρά

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους με επίκεντρο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά την κατάθεση του νόμου Ρουπακιώτη από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Ο Α. Σαμαράς έδωσε αμέσως εντολή να πέσουν οι τόνοι και να κανένα στέλεχος να μην σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν πως η κίνηση αυτή των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν αναμενόμενη, έπειτα από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

Άλλωστε ήταν δεδομένο πως μετά τη δημοσκοπική κατάρρευση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλος και Κουβέλης θα προχωρούσαν σε κινήσεις που θα αποδείκνυαν στην πράξη πως δεν ταυτίζονται απόλυτα με τη ΝΔ πέραν της πολιτικής απόφασης να στηριχθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα κατέστησαν χθες σαφές ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική συνοχή, το κλίμα στο εσωτερικό της τρικομματικής παραμένει τεταμένο και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω θυμίζει Βαβέλ.

Η σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί στο Κοινοβούλιο όπου θα κατατεθεί ως κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το "νομοσχέδιο Ρουπακιώτη". Πρόθεση της γαλάζιας πλειοψηφίας είναι να μπλοκάρει την πρόταση των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων ήδη κατά την επεξεργασία της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αν αυτό θα γίνει με επίκληση του άρθρου 73 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση πρόταση νόμου που έχει δημοσιονομική επιβάρυνση ή μέσω της διαμόρφωσης πλειοψηφίας απόρριψης.

Όπως τονίζουν πάντως «γαλάζιοι» βουλευτές, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να περάσει, καθώς είναι δεδομένο ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει την πρόταση νόμου των δύο, οι ψήφοι της Ν.Δ., του ΚΚΕ (που επίσης έχει απορρίψει το σχέδιο) και της Χρυσής Αυγής επαρκούν για την απόρριψη της πρότασης νόμου.

Παράλληλα, διαψεύδονται τα σενάρια που θέλουν τη Ν.Δ. να "απαντά" στην πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταθέτοντας την πρόταση αυστηροποίησης του νόμου περί ιθαγένειας.