ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή «συχνότητα» για την ΕΡΤ αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι

Κοινή «συχνότητα» για την ΕΡΤ αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι

-Στα χέρια Βενιζέλου και Κουβέλη η «καυτή πατάτα»

-Σχέδιο για τη νέα ΕΡΤ σχεδιάζει το Μαξίμου

Τη «χρυσή τομή» στο φλέγον ζήτημα της ΕΡΤ αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν.

Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το θέμα έχει περιπλακεί, σε σημείο που όποιος επιχειρήσει να το λύσει μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά το ενδεχόμενο να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση, ωστόσο εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει όλα τα σχέδια για την αναδιοργάνωσή της.

Το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λένε «ναι» στην αναδιάρθρωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία, ενώ αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να τελειώνει με την ΕΡΤ με την παρούσα μορφή και να περάσει στην νέα φάση το συντομότερο δυνατόν.

Ήδη η κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για τη νέα μορφή της Δημόσιας τηλεόρασης. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι έως τη Δευτέρα το απόγευμα να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πότε θα ανέβει στον «αέρα» η νέα ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο εντούτοις φαντάζει αδύνατο, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα «τρέξει» το project για το νέο φορέα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναζητούνται και οι δημοσιογράφοι που θα στελεχώσουν τη δημόσια τηλεόραση στο μεταβατικό στάδιο και θα προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ένα tweet της δημοσιογράφου Νικόλ Λιβαδάρη, υπεύθυνης για το δελτίο της Ελλης Στάη: «Ζητάνε επίσης "πρόθυμους" για να οργανώσουν υποτυπώδη "μεταβατική λειτουργία"...» αλλά και του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Κογιάννη: «Αισχρό. Ζητούν από διευθυντές να βρουν μια ομάδα με δίμηνες συμβάσεις με το ΥΠΟΙΚ ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ, μέχρι να την ανοίξουν ως ΝΕΡΙΤ!».

Τι θα κάνουν Βενιζέλος και Κουβέλης

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινή γλώσσα με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το θέμα της ΕΡΤ, είναι φανερό πως Βενιζέλος και Κουβέλης αναζητούν τη λύση που θα τους δικαιώσει πολιτικά και θα καταφέρουν να ανέβουν στις δημοσκοπήσεις.

Αναμφισβήτητα αυτή τη στιγμή η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τριβές και εντός των κοινοβουλευτικών τους κομμάτων λόγω της στάσης που τήρησαν, όταν ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ.

Αν και οι δύο απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει και αυτό το σενάριο για ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση συνεχίζει να αντιδρά σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Σαμαράς, μετά το φιάσκο του success story, τα απανωτά χαστούκια στην οικονομία έριξε ένα πυροτέχνημα εκτροπής για να αποπροσανατολίσει. Μόνο που το πυροτέχνημα έσκασε στα χέρια του», είπε μεταξύ άλλων στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας «παίρνει επάνω του» το θέμα της ΕΡΤ και με συγκεκριμένες κινήσεις κατ’ εντολή του κ. Σαμαρά επιχειρεί το γενικότερο «ξήλωμα» της επιχείρησης.

Ο κ. Στουρνάρας ζητεί παρέμβαση από την αρμόδια για θέματα διαφθοράς εισαγγελέα Ελένη Ράικου για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πάνω σε τρεις μεγάλες «πληγές» της ΕΡΤ: Προμήθεια εξοπλισμού, αναθέσεις παραγωγών και συμβάσεις έργου όχι μόνο δημοσιογραφικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και οι σκληρές κόντρες στη Βουλή

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΤ: «Ούτε στη Χούντα δεν έγιναν αυτά»

Τι σημαίνει «σπάω αυγά», κύριε Σαμαρά;